Presedintele Romaniei Traian Basescu a promis ca va acorda facilitarea cetateniei romane pentru Republica Moldova, in contextul protestelor de la Chisinau, scrie cotidianul rus Izvestia, citat de RADOR, comentand ca in Europa a aparut “fantoma Romaniei Mari”.

Se pare ca in Europa de Est se profileaza o alta fantoma, cea a Romaniei Mari, comenteaza publicatia rusa. In aceasta regiune exista destul de mult misticism, nu intamplator, in Transilvania a trait renumitul Vlad Tepes, Contele Dracula. Iata insa ca unora li se face pielea de gaina si de la fantoma comunismului. Nu intamplator participantii la protestele de la Chisinau au iesit in strada dupa ce Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a anuntat victoria comunistilor in alegeri.

Basescu a acuzat autoritatile moldovene ca duc tara inapoi spre trecutul sovietic, a catalogat evenimentele din R. Moldova drept represiuni si a solicitat Europei sa desfasoare o ancheta in cazul incalcarilor drepturilor omului. In acest context, el a dezmintit acuzatiile aduse Romaniei privind implicarea in afacerile interne ale Republicii Moldova, declarand: "Bucurestiul nu pune sub semnul intrebarii integritatea teritoriala a statului vecin".

De ce insa Romania, care recent a aderat la UE, si-a asumat rolul de "avocat" al locuitorilor Republicii Moldova? Totul pare foarte simplu, comenteaza Izvestia: in opinia lui Basescu, 65%-70% din locuitorii acestei tari sunt romani. Aceasta idee are sustinatori si in Republica Moldova, printre tinerii care au comis acte de huliganism si au iesit pe strazile Chisinaului cu drapelul Romaniei, comenteaza cotidianul rus, potrivit NewsIn.

Insa rezultatele recensamantului indica in mod clar altceva. Cu cativa ani in urma, presedintele Vladimir Voronin declara ca 94% din locuitorii tarii se considera moldoveni si nu romani.

Bucurestiul sustine ca peste 600.000 de locuitori ai Republicii Moldova au solicitat acordarea cetateniei romane. In opinia presedintelui Romaniei, numarul acestor cereri poate ajunge la 800.000 de persoane. Pentru a face o comparatie, populatia Republicii Moldova este de aproximativ 3,5 milioane de persoane, fara insa a include autoproclamata regiune transnistreana, si doar putin peste 2,5 de milioane de cetateni au dreptul la vot. Reiese ca autoritatile romane nu ar fi impotriva ca pe aproximativ o patrime dintre moldoveni sa-i "faca de-ai lor" si de asemenea cetateni ai UE.

De-a lungul istoriei, nu o singura data Bucurestiul a prezentat pretentii teritoriale catre vecini, comenteaza Izvestia, adaugand ca de aceasta data tactica s-a schimbat. Potrivit declaratiilor lui Basescu, foarte putini locuitori ai Republicii Moldova care au primit cetatenia statului vecin raman in Romania. Tinerii vor sa invete in Europa, iar Bucurestiul doreste sa le ofere tinerilor moldoveni acest cadou. In consecinta, presedintele Romaniei a propus urgentarea procedurii de acordare a cetateniei romane pentru locuitorii statului vecin, inlaturand tergiversarile birocratice.

Cotidianul rus se intreaba de ce se fac asemenea promisiuni generoase si la ce se asteapta in schimb Romania, remarcand ca increderea populatiei in sondaje a scazut cu 15% de la inceputul anului si sugerand ca acesta este motivul introducerii "fantomei".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.