Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, miercuri, la Beirut, cu reprezentantii comunitatii romanesti din Liban, prilej cu care le-a povestit acestora despre primul voiaj in aceasta tara, pe vremea cand era student la Marina.

La intalnirea cu cei aproape 100 de romani, seful statului a profitat de prilej pentru a depana amintiri din tinrerete. El le-a povestit ca prima sa iesire in afara tarii, pe cand era student, a fost in Liban. El a povestit cum a acostat cu Bricul Mircea, alaturi de colegii sai, mai intai in Portul Alexandria, si apoi la Beirut." Era un bazar extraordinar aici, am cumparat o scrumiera si doua umbrele. Scrumiera o mai am si acum, umbrelele nu", a declarat Basescu, razand si starnind zambetele si aplauzele romanilor adunati sediul la Ambasada Romaniei.

Unii dintre participanti l-au intrebat ce tigari fuma in acea perioada. "Ma tem ca fumam Marlboro la vremea aia", a spus Basescu, aratand ca atunci era student. "Cu Libanul am o istorie mai veche, amintiri de inceput al meseriei", a mai povestit seful statului. El a mai spus ca in acea perioada, Beirutului i se spunea "Parisul Orientului", iar Libanul era considerat "Elvetia Orientului Mijlociu".

Presedintele Basescu a fost intrebat de o romanca cum se simte dupa operatia de hernie de disc, femeia spunand ca si ea a suferit aceeasi interventie. "Foarte bine ma simt! Par a avea probleme?", a raspuns relaxat presedintele. El i-a mai spus persoanei respective ca isi mentine conditia inotand si ca uneori inotul este mai eficient decat exercitiile pe care le recomanda unii medici.

Romanii stransi sa se intalneasca cu presedintele Basescu s-au aratat preocupati de modul de obtinere a vizelor atunci cand rudele lor libaneze calatoresc in Romania. Alti romani s-au aratat preocupati de situatia din Republica Moldova. "Trebuie sa avem grija de fratii nostri din Moldova", spunea preocupat un libanez care probabil era casatorit cu o romanca.

Presedintele Basescu s-a lasat fotografiat de catre admiratorii sai. De aceeasi atentie s-a bucurat si sotia sa, Maria Basescu, care era asaltata de persoane dornice sa se fotografieze cu ea.

Obiectivul Romaniei este sa realizeze un acord larg de cooperare cu Liban

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, la Beirut, ca Romania si Libanul vor incheia acorduri de cooperare in domeniul militar si politienesc, seful statului sustinand ca Romania doreste sa sprijine Republica Libaneza in plan politic, de consolidare a institutiilor statului.

"La nivelul autoritatilor din Romania s-a declansat procedura de aprobare a unui acord cadru de cooperare intre armata romana si armata libaneza, care vizeaza nu doar dotarea, ci si instruire", a declarat Basescu in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Beirut, alaturi de omologul sau Michel Sleiman.

Basescu a mai sustinut ca, in calitate de stat membru UE, Romania doreste sa sprijine Libanul atat din punct de vedere politic, cat si din punctul de vedere al consolidarii institutiilor statului. Potrivit presedintelui, cooperarea bilaterala se va intari si in domeniul politienesc. "Unul din subiectele pe care le-am abordat a fost legat de cooperarea politieneasca, cooperare care implica si lupta impotriva traficului de droguri, fiinte umane si terorismului. Obiectivul Romaniei e sa realizeze un acord larg de cooperare cu Liban, pornind de la nevoile Libanului si regiunii, dar si de la interesul Romaniei, sa fie securitate in zona, iar riscurile asimetrice sa fie evitate", a declarat Basescu, raspunzand unei intrebari, din partea presei libaneze, referitoare la ajutorul pe care il poate da Romania in combaterea terorismului.

Basescu a aratat ca preocuparea Romaniei fata de securitatea din aceasta zona are drept cauza apropierea geografica a acestei regiuni de Romania. Traian Basescu a spus ca distanta dintre Orientul Mijlociu si Romania este de numai doua ore de zbor. "De la Bucuresti la Bruxelles facem 2 ore si 40 de minute, in timp ce de la Bucuresti la Beirut facem doua ore", a spus Basescu.

Seful statului a mai informat ca Romania va sustine in 2010 ca Libanul sa primeasca un post nepermanent in Consiliul de securitate al ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.