Bombele cu submunitii folosite de Moscova si Tbilisi in conflictul din august sunt inca numeroase pe teritoriul georgian si nu vor putea fi eliminate decat peste circa patru luni, a declarat marti Human Rights Watch, relateaza AFP.

Bombele cu submunitii au ucis cel putin 16 civili si au ranit alti 54 in Georgia, potrivit HRW, care a cerut Moscovei si Tbilisi sa semneze "Conventia privitoare la bombele cu submunitii".

"Cilivii sunt in continuare vizati de riscuri, in conditiile in care genistii spun ca nu vor reusi sa curete, inainte de luna august, cele 15 milioane de metri patrati, zona in care se afla astfel de bombe",
potrivit HRW, citat de NewsIn

"Folosirea bombelor cu submunitii in Georgia este un exemplu izbitor ca aceste arme trebuie interzise", a subliniat HRW.

Trupele ruse au intrat in teritoriul georgian in august 2008 pentru o operatiune-fulger menita sa sustina republica separatista georgiana Osetia de Sud.

Potrivit ONG-ului, Rusia si Georgia au recurs in conflict la astfel de bombe, ce pot contine sute de minibombe, dispersate pe un perimetru mare. Exista posibilitatea ca nu toate aceste minibombe sa explodeze la impact. HRW spune ca Rusia "a incalcat dreptul umanitar international prin lansarea de bombe in mod disproportionat in regiuni populate din Georgia". ONG-ul a gasit resturi din aceste bombe in sapte localitati georgiene.

Potrivit Handicap International, 100.000 de persoane, dintre care 98% civili, au fost ucise sau mutilate in urma exploziei bombelor cu submunitii in lume din 1965. Mai mult de un sfert sunt copii.

Tratatul ce interzice aceste arme a fost semnat la 2-3 decembrie de 93 de state, la Oslo. Romania nu figureaza printre statele semnatare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.