Fostul detinut politic Andrei Ivantoc, cetatean de onoare al municipiului Chisinau, se numara printre cei batuti de politie, a declarat Mihai Moldovanu, seful Directiei sanatatii, citat de Info-prim Neo.

Moldovanu a anuntat luni, intr-o sedinta a primariei ca Andrei Ivantoc, in varsta de 48 de ani, s-a prezentat la Spitalul Sfanta Treime, cu o plaga in regiunea frontal-parietala, trauma cranio-cerebrala inchisa si comotie cerebrala, si a fost transferat la Spitalul de Urgenta, pentru ca era vorba despre o problema neurologica. Ivantoc a refuzat spitalizarea, preferand sa fie tratat ambulatoriu, iar medicul care il consulta zilnic a anuntat ca el este in afara oricarui pericol, relateaza NewsIn.

Ivantoc a facut parte din grupul Ilascu - Ilie Ilascu, Alexandru Lesco, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa - care a luptat pentru integritatea teritoriala a R.Moldova in in razboiul civil care s-a terminat prin desprinderea Transnistriei. Cu putin inainte de finalul conflictului, la 2 iunie 1992, cei patru au fost arestati si judecati pentru acte de terorism de un tribunal transnistrean. Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, Alexandru Lesco la 12 ani de inchisoare, iar Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa au primit cate 15 ani de inchisoare. In urma presiunilor internationale, Ilie Ilascu a fost gratiat si eliberat, dupa noua ani de detentie si dupa ce a fost ales senator in Parlamentul Romaniei, pe listele partidului Romania Mare.

Trei ani mai tarziu, in 2004, a fost pus in libertate si Alexandru Lesco, dar la expirarea termenului de detentie. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa au stat inchisi inca trei ani, fiind eliberati la 2 si respectiv 4 iunie 2007.

Ivantoc este un critic al regimului comunist din Republica Moldova. Dupa eliberare el a declarat ca nu si-a imaginat, in 1991, cand si-a riscat viata pentru independenta, ca aproape zece ani mai tarziu Republica Moldova va fi guvernata de comunistii presedintelui Vladimir Voronin, "cel care, in 1989, a ordonat sa fie batuti baietii care cereau in strada libertate, cel care a numit Tricolorul 'steag fascist', cel care nu respecta limba, istoria" poporului.

Pe de alta parte, potrivit sefului Directiei sanatatii din cadrul Primariei Chisinau, la Spitalul de Urgenta din capitala Republicii Moldova sunt in continuare internate 15 persoane cu diferite leziuni, dupa manifestatiile din 7 aprilie. Trei persoane s-au prezentat la medic afirmand ca au fost torturate in comisariatele de politie. Este vorba despre doi tineri de 18 si 21 de ani cu comotii si traume cranio-cerebrale si vanatai pe fata, spate si pe fese, si de o femeie de 50 de ani din orasul Durlesti, care sufera de comotie cerebrala, hematom in regiunea occipitala si a feselor. Un minor din sectorul Ciocana sustine ca a fost batut in Piata Marii Adunari Nationale de politisti in uniforma si in civil. Acesta este internat la Spitalul clinic municipal pentru copii Valentin Ignatenco cu comotie cerebrala, trauma cranio-cerebrala inchisa si plaga prin contuzie in regiunea occipitala, a declarat Mihai Moldovanu.
"De la Spitalul MAI nu am putut obtine nicio informatie, deoarece acesta se afla in subordinea Ministerului", a precizat seful Directiei sanatatii.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, sefa Directiei generale educatie, tineret si sport (DGETS) a spus, la aceeasi sedinta, ca deocamdata se cunoaste un singur caz in care o eleva de 19 ani de la Liceul Petru Zadnipru, din sectorul Ciocana al capitalei, a fost declarata disparuta de catre parinti. S-a intamplat joi dupa-amiaza, cand se intorcea de la ore.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoaca, a spus ca sunt mai multe cazuri deja cunoscute, in care elevi de la licee sau scoli profesionale, inclusiv minori, au fost luati de la ore de politie si dusi la politie pentru a da explicatii cu privire la participarea lor la protestele violente de saptamana trecuta.

Politia afirma ca au fost arestati in jur de 200 de cetateni. Presa din Chisinau, insa, a intocmit in baza apelurilor rudelor celor disparuti o lista de peste 800 de cetateni arestati. In municipiul Chisinau au fost internati in spitale peste 50 de cetateni batuti de politie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.