Armata thailandeza a folosit gaze lacrimogene si a tras in aer ieri dimineata pentru a dispersa manifestantii antiguvernamentali care au incalcat starea de urgenta impusa duminica, ocupand o intersectie importanta din Bangkok. Ciocnirile s-au soldat cu ranirea a 70 de persoane, relateaza AFP.

Mai multi soldati au tras focuri in aer pentru a-i face sa fuga pe protestatarii care aruncau borduri si cocteiluri molotov la intersectia Din Daeng.

Militarii au folosit si gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti, ciocnirile soldandu-se cu ranirea a 70 de persoane, dintre care doi se afla in stare grava, potrivit unui oficial al serviciilor de interventie in situatie de urgenta.

Acesta a dezmintit o informatie difuzata de un post de radio apropiat opozantilor, potrivit caruia soldatii ar fi ucis cinci sau sase manifestanti. In schimb, un medic sub acoperirea anonimatului a declarat ca doi manifestanti au fost raniti de gloante.

Este pentru prima oara cand armata thailandeza face uz de forta impotriva manifestantilor dupa ce premierul Abhisit Vejjajiva a decretat stare de urgenta, duminica, la Bangkok. Acesta ce s-a confruntat timp de mai multe saptamani cu manifestatii ale Camasilor rosii - nume dat sustinatorilor fostului premier aflat in exil Thaskin Shinawatra - care cer demisia sefului Guvernului in exercitiu si organizarea de alegeri anticipate.

"Incepem prin masuri usoare, apoi trecem la unel mai dure. Vom evita pierderea de vieti omenesti, asa cum a ordonat Guvernul", a afirmat coloneul Sunsern Kaewkumnerd, purtatorul de cuvant al armatei.

Panitan Wattanayagorn, purtatorul de cuvant al Guvernului, a declarat ulterior pentru un post de televiziune ca soldatii au reusit sa elibereze intersectia Din Daeng si ca "un numar de manifestanti au fost retinuti si se afla in arest in locuri sigure".

Insa autoritatile nu au facut niciun efort sa-i disperseze pe cei aproximativ 10.000 de opozanti ai puterii care, potrivit politiei, au petrecut noaptea in jurul sediului Guvernului. Unul dintre liderii lor, Jatuport Prompan, a criticat vehement actiunea armatei de la Din Daeng si "represiunea manifestantilor neinarmati".

Sambata, Camasile rosii au dus la anularea unui summit asiatic din statiunea balneara Pattaya, luand cu asalt hotelul unde urma sa se desfasoare reuniunea si fortandu-i pe organizatori sa evacueze liderii invitati cu elicopterul de pe acoperisul cladirii.

Situatia a devenit si mai tensionata duminica, dupa arestarea liderului protestatarilor, fostul cantaret de muzica pop Arisman Pongreungrong.

Mii de membri ai miscarii Camasile rosii au manifestat pe strazile din Bangkok, strangandu-se in fata Ministerului de Interne, unde se afla premierul Abhisit. Ei au atacat mai multe masini oficiale, intr-una dintre ele, in care protestatarii credeau ca se afla premierul, aruncand cu borduri si ghivece de flori.

In aceste conditii, armata a fost desfasurata in Bangkok, oficial pentru a proteja cladirile publice. Intre timp insa, manifestantii au pus stapanire pe mai multe vehicule blindate, fara ca militarii sa opuna rezistenta.

Thaksin Shinawatra, in varsta de 59 de ani, fost lider important in Thailanda, inlaturat de la putere de generalii regalisti in 2006, a fugit in strainatate pentru a scapa de o condamnare pentru coruptie in tara sa. Desi este un om de afaceri controversat, el ramane foarte popular, in special in regiunile rurale din nord.

Abhisit Vejjajiva, in varsta de 44 de ani, a devenit premier la 15 decembrie, dupa destramarea unei aliante parlamentare, in urma altor manifestatii regaliste importante care au dus la ocuparea timp de opt zile a doua aeroporturi din Bangkok. Camasile rosii il acuza ca este o "marioneta" a armatei si ai unor consilieri ai regelui. Miscarea lor s-a instalat din 26 martie in jurul sediului Guvernului, in Bangkok.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.