Schimbarea de ton observata inca de joi in declaratiile a doi oficiali de la Moscova se reflecta si in relatarile presei ruse de vineri in legatura cu evenimentele de la Chisinau, care incepe sa puna la indoiala teoria conspiratiei romanesti recunoscand ca vina apartine si regimului Voronin.
Izvestia scrie in editia de vineri ca "dupa cele vazute la Chisinau este foarte greu sa mai crezi in povestile despre o revolutie colorata inspirata de cea romana". 'Revolutionarii' nu aveau corturi, materiale pregatite din timp (asa cum au avut "portocaliii" in Ucraina), nici macar un set de cereri politice precise, ci doar lozinci de tipul "Libertate!", "Jos comunistii" si "Voronin – hot!". Oamenii prezenti au declarat pentru publicatia rusa ca s-au saturat de somaj, in conditiile in care fiecare al treilea cetatean al Moldovei pleaca peste hotare, s-au saturat autoritatile corupe, de alegeri incorecte. Rezultatele alegerilor parlamentare, in care comunistii au obtinut 61 de locuri in Parlament, exact cat le era necesar (de fapt, 60 de locuri, potrivit rezultatelor finale - n.r.), au fost interpretate de multi drept "grosolanie pura", "lipsa totala de respect" si aceasta a fost "ultima picatura". De asemenea, scrie publicatia rusa, problema romanismului exista in Moldova si devine mai acuta, insa responsabilitatea pentru existentia ei revine inclusiv si asupra celor care se afla, deja de mult timp, la putere la Chisinau si nu doar celor de la Bucuresti. Intr-adevar in Bucuresti sunt forte care lucreaza in vederea atatarii problemei nationaliste in Moldova. Insa aceasta nu inseamna ca revolta a avut loc doar din acest motiv si ca a fost regizata si "finanantata" de Bucuresti, conchide Izvestia, publicatie cu orientare pro-Kremlin, relateaza NewsIn.

Kommersant scrie ca vineri la Chisinau se asteapa continuarea manifestatiilor "anticomuniste". Pe internet circula mesaje din partea partidelor de opozitie care cheama oamenii sa iasa de dimineata in piata centrala a capitalei si sa puna capat guvernarii Partidului Comunistilor. Insa de aceasta data, autoritatile tarii, in frunte cu presedintele Vladimir Voronin, scrie publicatia rusa, este gata sa foloseasca forta in cazul in care evenimentele de marti se vor repeta. Moscova le-a propus ajutor in acest sens. Intre timp, Rusia acorda Moldovei nu doar sustinere morala. Dupa cum a aflat Kommersant, miercuri dimineata din Rusia la Chisinau au fost aduse echipamente speciale pentru inabusirea violentelor.(Informatia a fost dezmintita intre timp atat de la Chisinau, cat si de la Moscova - n.r.). Vineri va fi clar daca autoritatile moldovene vor avea motive sa foloseasca ajutorul rusesc, conchide Kommersant.

Rossiiskaia Gazeta, publicatie proguvernamentala, scrie ca dupa violentele ce au avut loc in Moldova, a venit pauza. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat opozitia de organizarea violentelor si a promis sa apere tara de vandali.

Vremia Novostei remarca vineri ca Romania are o atitudine calma fata de acuzatiile ce au aparut la adresa ei, in urma evenimentelor de la Chisinau. Publicatia mentioneaza ca presedintele Vladimir Voronin a acuzat Romania, inclusiv in fata UE, de amestecul in treburile interne ale Moldovei si chiar de "imperialism". Zilele aceasta ostilitatea a atins "apogeul", cand ambasadorul roman a fost declarat de Chisinau persona non grata si a fost introdus regimul de vize pentru cetatenii romani, scrie Vremia Novostei. In acelasi timp nu trebuie uitat inca un factor istoric. Comunistii moldoveni sunt sustinuti de oamenii simpli, care au auzit de la parinti si bunici povestirile despre comportamentul romanilor din Basarabia in anii cand aceasta a facut parte din Romania (1918-1940). Regiunea nu se dezvolta din punct de vedere economic, social, nu se construiau scoli si spitale, iar locuitorii Basarabiei erau considerati "romani de categoria a doua". Iar in anii administratiei militare romane (1941-1944), Transnistria a fost transformata intr-un lagar de exterminare a evreilor si romilor. Toate aceste amintiri negative nu s-au cicatrizat in memoria populara si vor iesi la iveala in acele clipe cind oamenii vor veni la urnele electorale, scrie Vremia Novostei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.