Livrarea de gaz din Nigeria spre Europa printr-un gazoduct transsaharian: proiectul, urias si ambitios, devine de interes, in conditiile in care UE incearca sa ocoleasca axa Moscova-Kiev s preconizeaza o crestere majora a consumului sau, comenteaza AFP.
"UE este interesata de proiect. Numarul furnizorilor este limitat si cererea mondiala creste, dezvoltarea de noi infrastructuri este deci importanta pentru Europa", a declaeat Ferran Tarradellas Espuny, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs.

Bruxelles-ul este ingrijorat mai ales dupa ce o mare parte a Europei a fost privata de gaz rusesc din cauza unui conflict intre Moscova si Kiev in ianuarie, conform NewsIn.

"Cererea noastra de gaz va creste cu 1,7% pe an, iar productia domestica este in declin. Pana in 2030, este posibil ca 85% din gazul din Europa sa fie importat, fata de 50% in 2000", a explicat purtatorul de cuvant.

Cu o lungime de 4.200 kilometri, gazoductul transsaharian (TSGP) ar urma sa lege zonele sudice de coasta ale Nigeriei de coasta mediterana a Algeriei, traversand Nigerul. Ar urma sa devina operational in 2015-2017, termen considerat insa optimist de surse din sector, potrivit carora vor fi necesari circa zece ani pentru un astfel de proiect. Cu un diametru de 122 sau 142 centimetri, capacitatea anuala a gazoductului este estimata la 20-30 de miliarde de metri cubi.

"Recenta criza Rusia-Ucraina a demonstrat vulnerabilitatea UE in materie de securitate a gazului", a reamintit Espuny, considerand ca diversificarea frunizorilor este "extrem de importanta".

Rezervele de gaz ale Nigeriei, deja un important producator de titei, sunt primele din Africa si pe locul sapte mondial. Insa resursele reale ar putea depasi aceste estimari, pentru ca, pana acum, nu a avut loc nicio activitate serioasa de cercetare, a spus Emmanuel Egbogah, consilier al presedintelui nigerian pe aceste chestiuni.

In urma unei vizite in septembrie 2008 a lui Piebalgs in Nigeria, Egbogah s-a dus la Bruxelles in martie pentru a continua dialogul. Conducta "trezea deja interesul, dar el a crescut sensibil in ultimele luni", mai ales din partea companiilor petroliere, a declarat Odein Ajumogobia, secretar de stat pentru Petrol in Nigeria.

TSGP "are un sens strategic, industrial si economic", a declarat directorul Total din Nigeria, Guy Maurice, care a spus in februarie ca grupul petrolier francez este "dispus sa participe la acest proiect". El a declarat insa ca este prematur sa se discute despre modalitati de realizare sau despre costul unui astfel de proiect.

Seful Gazprom in Nigeria, Vladimir Ilyanin, a declarat ca societatea rusa "are experienta in gestionarea unor astfel de proiecte la scara mare".

In pofida resurselor sale de hidrocarburi, Nigeria sufera de o insuficienta energetica. Productia centralelor sale electrice, alimentate mai ales cu gaz, este practic un subiect de gluma. In conditiile acestor dificultati, unii isi pun intrebari despre oportunitatea exportarii de gaz prin TSGP in conditiile in care chiar Nigeria are nevoie de gaz.

In plus, Delta Nigerului, de unde provine gazul, este macinata de violentele comise de grupuri armate ce ataca frecvent sectorul petrolier. In februarie, unul dintre ele s-a declarat "decis sa saboteze proiectul inca din fasa".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.