Pozitia Romaniei privind gazduirea unor detinuti de la Guantanamo va fi definitivata dupa consultarea institutiilor nationale cu responsabilitati in domeniu, tinandu-se cont de interesele cetatenilor romani, de legislatia interna si de securitatea nationala, a informat MAE.
"Dupa cum cunoasteti, in cadrul Uniunii Europene are loc o dezbatere privind modalitatea in care statele membre UE vor coopera cu administratia SUA in efortul acesteia de a inchide centrul de detentie din cadrul bazei militare de la Guantanamo", se arata in raspunsul Ministerului de Externe. Administratia americana a solicitat oficial, la inceputul lunii aprilie, ajutorul UE pentru inchiderea Guantanamo, dar cererile nu sunt inca precise. In jur de 60 de detinuti de la Guantanamo pot fi eliberati, dar putine tari UE sunt dispuse sa ii primeasca, potrivit NewsIn.

Statele membre UE trebuie sa isi precizeze intentiile in privinta cererii americane de a gazdui detinuti de la Guantanamo pana la urmatoarea reuniune a ministrilor de interne si ai justitiei din Uniune din 4-5 iunie, a declarat comisarul european pentru justitie Jacques Barrot.

Presedintele Traian Basescu a declarat la 5 aprilie, dupa reuniunea informala SUA-UE, ca presedintele SUA, Barack Obama, a solicitat sprijinul europenilor in procesul de inchidere, pana pe 22 ianuarie 2010, a inchisorii Guantanamo. "Presedintele Obama a solicitat sprijinul europenilor in procesul de inchidere al acestei inchisori. A fost asigurat ca-l va primi, dupa ce tehnicienii vor avea discutiile necesare si modalitatile in care putem sprijini SUA sa inchida inchisoarea de la Guantanamo", a declarat seful statului. La insistentele ziaristilor de a primi mai multe detalii despre discutiile legate de Guantanamo, presedintele Basescu a refuzat sa dea amanunte. "Este tot ce v-am putut spune despre Guantanamo, se va inchide pana pe 22 ianuarie 2010 si presedintele Obama a cerut sprijinul europenilor pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Basescu. "Deocamdata se discuta la nivelul tehnicienilor mecanismele", a adaugat seful statului.

Ministerul de Externe de la Bucuresti spune ca Romania "sustine si se implica in eforturile comunitare de agreare a unei platforme comune UE care sa defineasca detaliile de ordin politic, juridic, de securitate si financiar".

"Pozitia Romaniei va fi definitivata in functie de aspectele discutate dupa consultarea institutiilor nationale cu responsabilitati in domeniu. Respectarea intereselor cetateanului si a legislatiei interne, precum si securitatea nationala sunt elemente centrale ale procesului decizional national", a precizat MAE.

Ivan Langer, ministrul de interne al Cehiei, tara care detine presedintia UE, a declarat ca in blocul european exista trei grupuri de tari: state care sunt gata sa gazuiasca detinuti, cele care ar putea face acest lucru, cu conditia sa existe un fel de 'umbrela europeana', si cele care refuza sa se implice. Avand in vedere ca MAE a aratat ca Romania sustine agrearea unei platforme comune UE ca raspuns solicitarii americane, Romania s-ar inscrie in cel de al doilea grup de tari.

Cinci tari s-au declarat gata sa gazduiasca fosti detinuti: Franta, Portugalia, Spania, Marea Britanie si Italia. Multe sunt impotriva, ca Austria, Suedia, Olanda, Cehia, Polonia. Indecise sunt Germania, unele dintre tarile nordice, Belgia, Luxemburg. In multe cazuri, exista diviziuni chiar in cadrul guvernelor asupra acestui subiect, asa cum se intampla in Germania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.