Justitia peruana l-a condamnat marti pe fostul presedinte Alberto Fujimori la 25 de ani de inchisoare pentru "crime impotriva umanitatii", printre care masacrarea unor civili in timpul regimului sau (1990-2000), decizie salutata ca exemplara de catre organizatiile pentru drepturile omului.

Tribunalul, care il judeca de 16 luni la Lima, l-a declarat pe Fujimori vinovat "cu circumstante agravante" de grave incalcari ale drepturilor omului, asimilndu-le "conform dreptului international cu crime impotriva umanitatii", relateaza AFP,citeaza NewsIn.

Acesta a precizat ca fostul presedinte, in varsta de 70 de ani, care a stat deja doi ani in inchisoare, va executa sentinta pana la 10 februarie 2031. De asemenea, va trebui sa ofere despagubiri, de circa 90.000 de dolari in total, rudelor celor 29 de victime.

Fujimori a spus imediat ca va face apel.

El a fost judecat pentru rolul avut in doua masacre. Intr-unul dintre cazuri, la Barrio Altos (Lima), 15 persoane, printre care femei si un copil, au fost ucise in noiembrie 1991 de un comando ce a deschis focul la o petrecere privata, aparent o "eroare" de tinta. In iulie 1992, noua studenti si un profesor din Cantuta au fost rapiti si executati.

Aceste violente, pe fondul atentatelor si starii de urgenta, au marcat profund Peru. Conflictul dintre armata si gherilele Sendero luminoso (maoista) si Miscarea revolutionara Tupac Amaru va face 70.000 de morti si disparuti.

Fujimori a fost judecat si pentru sechestrarea de catre serviciile secrete a unui corespondent al El Pais si a unui om de afaceri.

Acuzarea a cerut 30 de ani de inchisoare, iar apararea a cerut achitarea, in timp ce Fujimori a spus ca nu a fost la curent cu respectivele operatiuni si nici nu a ordonat uciderea cuiva.

"Este o zi istorica", a comentat Amnesty International. "Nu in fiecare zi se intimpla ca un fost sef de stat sa fie condamnat pentru incalcarea drepturilor omului, pentru acte de tortura, sechestrare si disparitii". Human Rights Watch a salutat decizia "ce a respectat standardele internationale care garanteaza un proces echitabil, proces ce a demonstrat lumii ca nici fostii sefi de state nu pot beneficia de impunitate".

Politic, Fujimori si-a pastrat un fel de aura, iar un sondaj recent a aratat ca peruanii au pareri impartite cu privire la soarta sa. Majoritatea (70%) il considera vinovat, 40% spun ca ar trebui sa primeasca o pedeapsa usoara, iar 30% o pedeapsa grea.

Dupa verdict, fiica sa, deputata populara in Peru, probabil candidata la prezidentialele din 2011, a organizat o manifestatie. Keiko le-a cerut sustinatorilor lui Fujimori sa iasa in strada pentru a protesta fata de sentinta "injusta" si pentru a apara mostenirea celui care "a salvat tara de la terorism".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.