Violentele produse marti in Republica Moldova dupa anuntul victoriei comunistilor la alegerile legislative sunt dovada tensiunilor mult timp refulate in aceasta tara, sfasiata intre trecutul sau sovietic si aspiratiile europene, spun analistii citati de AFP.

"Rezultatul alegerilor nu a facut decat sa readuca la suprafata vechi tensiuni, mult timp refulate intre prorusi si prooccidentali", considera Nikolai Petrov, de la fundatia americana Carnegie, din Moscova.

Liderii celor doua tabere politice sunt presedintele in exercitiu Vladimir Voronin, care reprezinta vechea garda comunista, desi este reputat pentru pragmatismul sau, si liderul Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat.

La zece ani de la caderea URSS, comunistii au revenit la putere in Republica Moldova, tara cu 4,3 milioane de locuitori, cu un program prorus. Si chiar daca presedintele in exercitiu, aflat in cautarea unui ajutor economic pentru tara sa, cea mai saraca din Europa, a operat un viraj radical in 2005, reorientandu-se spre Uniunea Europeana, el nu a incetat niciodata sa menajeze Moscova.

Adversarul sau Vlad Filat, ai carui sustinatori au iesit in strada pentru a denunta victoria comunistilor la alegerile legislative de duminica, se prezinta drept singurul liberal adevarat din tara, potrivit NewsIn.

Insa "nimic nu lasa sa se intrevada o confruntare deschisa intre aceste doua tabere", spune Petrov, reamintind ca Republica Moldova este una dintre putinele foste republici ale URSS care nu a cunoscut o revolutie postcomunista.

"Cand un singur partid ramane la putere atat de mult timp, exista intotdeauna motive de nemultumire pentru populatie, mai ales in aceasta tara saraca, ale carei probleme economice s-au accentuat odata cu criza economica", analizeaza Fiodor Lukianov, redactor-sef al revistei Rusia in politica mondiala.

"Din 2003, niciun scrutin (sau aproape) din tarile din fosta URSS nu s-a derulat fara sa fie urmat de contestatii, proteste sau dezordini de masa. (...) "In Republica Moldova, nu exista niciun dubiu asupra rezultatului scrutinului, dar opozitia incearca sa foloseasca aceeasi tactica aplicata in alte parti din URSS iesind in strada", mai apreciaza Lukianov. Din punctul sau de vedere, aceasta tactica nu va functiona in Republica Moldova, pentru ca lipseste un "factor exterior". Situata intre Romania si Ucrainea, Moldova "se afla la periferia intereselor geopolitice" ale Europei, precizeaza analistul.

Republica Moldova ramane, in schimb, foarte dependenta de Rusia, in special pentru aprovizionarea cu gaz si pentru solutionarea conflictului separatist de pe teritoriul sau. Kremlinul si-a intensificat in ultima vreme eforturile pentru a obtine solutionarea acestuia. "Aceasta apropiere de Rusia displace Occidentului", remarca marti seara redactorul-sef al cotidianului Novie Izvestia, Valeri Iakov, sugerand astfel ca faimosul factor exterior nu lipseste complet din evenimentele din Republica Moldova.

Ceea ce se petrece la Chisinau aminteste de revolutiile din Georgia si Ucraina din 2003 si 2004, iar "sefii partidelor sunt incapabili sa stapaneasca multimea", estimeaza Andrei Popov, director executiv al Asociatei de politica externa din Moldova. Din punctul sau de vedere, situatia ramane confuza si imprevizibila.

"Sper ca nu va curge sange. Putem sa calmam tensiunile", spune si Igor Munteanu, directorul Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale din R. Moldova. "In ultimii opt ani, pasiunile s-au exacerbat, dar nici in 1989 nu am vazut Parlamentul in flacari asa cum s-a intamplat marti", a adaugat Munteanu.

Andrew Wilson, analist la European Council on Foreign Relations (ECFR), nu sustine comparatia cu revolutia din Ucraina. "Violenta 'revolutie twitter' din Moldova este complet diferita de protestele pasnice din timpul Revolutiei Portocalii din Ucraina. De data aceasta, multimea nu este nemultumita de fraudarea alegerilor, ci de coruptia tot mai mare din Partidul Comunistilor aflat la putere, de orientarea sa recenta spre Rusia si de iminenta criza economica".

"Poate ca Moldova este mica, dar supravietuirea democratiei sale conteaza pentru intreaga Europa. Javier Solana trebuie sa mearga imediat la Chisinau pentru a media intre politicieni si protestatari, inainte sa se ajunga la varsare de sange"
, conchide un alt analist la ECFR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.