Presedintele moldovean Vladimir Voronin si liderii celor trei partide de opozitie ce au intrat in Parlament, au ajuns la o intelegere privind recalcularea voturilor de la alegerile de duminica, a declarat Administratia prezidentiala de la Chisinau, potrivit agentiei ruse RIA Novosti.
Anterior, Voronin declarase ca nu sunt motive pentru o revizuire a rezultatelor, in conditiile in care observatorii nu au constatat nereguli, precizeaza RIA Novosti, care aminteste ca mandatul presedintelui moldovean expira marti si ca nu mai poate candida pentru un al treilea mandat. In Parlament, organul care il alege pe seful statului, comunistii au majoritatea suficienta pentru a-si vota propriul candidat.

Interfax, care transmite aceeasi informatie cu privire la renumararea voturilor, sustine ca anuntul a fost facut chiar de catre presedintele Partidului Liberal Democrat, Vladimir Filat, in fata manifestantilor. Filat a participat, alaturi de vicepresedintele PL, Dorin Chirtoaca, si presedintele Aliantei Moldova Noastra, Serafim Urechean, la discutii, care au avut loc la Guvern, cu doi fruntasi ai Partidului Comunistilor - Marian Lupu, presedintele fostului Legislativ, si prim-vicepremierul Igor Dodon.

Partile au cazut de asemenea de acord sa faca tot ce e posibil pentru a opri violentele, soldate - transmite NewsIn, care citeaza RIA Novosti - cu sute de raniti. Potrivit aceleiasi surse, liderii opozitiei au recunoscut ca au pierdut controlul asupra situatiei.

Recalcularea voturilor ar putea dura pana la zece zile, a declarat pentru RIA Novosti secretatul Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, Iuri Ciocan. "Recalcularea buletinelor de vot se va face manual si va dura maxim zece zile, poate mai putin, totul depinde de conditiile tehnice. Legea nu prevede anumite reguli in acest sens", a explicat Ciocan.

De asemenea, o sursa din cadrul administratiei prezidentiale a anuntat ca partile au convenit sa renunte la acuzatii reciproce, transmite RIA Novosti.

Mii de protestari anticomunisti au preluat marti controlul asupra Presedintiei si Parlamentului. Politia s-a retras din ambele cladiri, iar parti ale acestora au fost incendiate si devastate. Manifestantii au scris sloganuri anticomuniste pe pereti si au arborat drapele romanesc si al UE pe sediul Presedintiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.