J.D. Salinger nu-si dezminte capriciile in relatiile cu presa, dupa ce, vreme de aproape 35 de ani, a refuzat orice dialog si orice intrebare referitoare la cartile pe care le mai scrie.

Cu toata reticenta scriitorului, Tom Leonard, jurnalist la revista "Spectator", a insistat la usa lui Salinger, dar nu a reusit mai mult decat ceilalti reporteri ambitiosi. Afland identitatea vizitatorului, Salinger a lasat sa-i scape exclamatia: "Oh, nu!" si a inchis usa, relateaza NewsIn.

Perseverent, jurnalistul a reusit sa vorbeasca cu vecinii, dar nu a aflat decat cateva dintre obiceiurile cotidiene ale lui Salinger: ce supermarket frecventeaza si ce cafea bea, pentru ca in cartierul und locuieste, pare a functiona "un cod al tacerii" legat de cel caruia vecinii ii spun "J.D."

In varsta de 90 de ani, autorul nuvelei "De veghe in lanul de secara", locuieste impreuna cu cea de-a treia sotie intr-o casa din Cornish, New Hampshire. Ultimul titlu publicat dateaza din 1965, fiind vorba de o nuvela epistolara, "Hapworth 16, 1924", aparuta in New Yorker, iar astazi, nimeni nu poate spune daca Salinger mai scrie, dar isi pastreaza manuscrisele departe de privirile indiscrete ale lumii. Desi au fost zvonuri ca Salinger a scris un roman istoric, avand ca tema al doilea razboi mondial, cartea nu a aparut niciodata.

Expeditia pana la Cornish nu a reusit decat sa-l irite pe scriitorul atat de atasat intimitatii sale. In ultimul interviu pe care l-a dat pentru New York Times, in 1974, Salinger a anuntat ca nu mai scrie decat pentru sine insusi, "pentru a se proteja si pentru a-si proteja munca".

In 2000, Margaret Salinger, fiica din a doua casatorie, a scris cartea autobiografica "Dream Catcher: A Memoir", spulberand multe dintre legendele care il inconjurau pe J.D., printre care si cea a imaginii scriitorului singuratic. In cartea fiicei sale, Salinger apare ca o persoana cu tabieturi stricte, mandru de experienta pe front si extrem de sociabila.

Tom Leonard nu este singurul jurnalist care se loveste de tacerea din jurul lui Salinger. In ianuarie 2009, nuvelistul Charlie Carillo, fost reporter la New York Post, si-a povestit aventura din cartierul unde locuieste scriitorul: "Am parcat masina. Am coborat, am facut cativa pasi si, deodata, din spatele casei a aparut un barbat slab, in blugi (...) Parul ii era alb ca zapada, iar ochii de culoare inchisa. Stateam in fata lui ca Dorothy in fasa Vrajitorului din Oz. (...) Sunt reporter, i-am spus. Oh, pleaca, te rog! si m-a concediat cu un gest", isi aminteste Carillo.

J.D. Salinger si-a facut debutul literar in 1940, in Story Magazine. Ajunge pe front in cel de-al doilea razboi mondial, experienta conflagratiei fiind traumatica. In 1948, ii apare povestirea "O zi perfecta pentru pestele banana", iar trei ani mai tarziu scrie cartea care il va consacra ca voce literara si ca simbol al tinerei generatii din SUA, "De veghe in lanul de secara". In anii '60, scrie alte doua povestiri celebre "Franny si Zooey" si "Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare".

Cu toate ca, practic, din 1970, nu i-a mai aparut nicio carte, romanele care l-au consacrat sunt reeditate si au vanzari de pana la 250.000 de exemplare pe an. Convingerea ca autorul scrie, desi nu publica, a fost insuflata de fosta sa iubita, care povesteste ca 15 manuscrise sunt incuiate in seiful scriitorului, care scrie fervent.

Din 1953, J.D. Salinger locuieste retras, la Cornish, New Hampshire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.