Uniunea Europeana nu va gazdui decat fosti detinuti de la Guantanamo care nu au fost condamnati niciodata si le va putea restrictiona libertatea de miscare, a anuntat luni presedintia ceha a UE, citata de AFP.

"Doar persoane care nu au fost condamnate pentru infractiuni vor putea fi preluate de UE", a declarat ministrul ceh de interne Ivan Langer, dupa reuniunea cu omologii sai de la Luxemburg, transmite NewsIn.

"Exista cateva state membre UE care sunt gata sa o faca si altele care sunt reticente. Dar toate statele vor sa cunoasca profilul fostilor detinuti care vor fi preluati", a declarat la randul sau comisarul european pentru justitie si securitate Jacques Barrot. "Nu este exclus, avand in vedere profilul detinutilor, ca tarile sa decida restrictii de circulatie pe teritoriul lor", a adaugat comisarul.

"Pentru moment nu dispunem de un numar. Vom vedea ce ne vor cere americanii. Este clar ca europenii se vor decide in functie de cererile americanilor", a adaugat el.

"Ceea ce intereseaza statele membre este profilul fostilor detinuti si impartasirea acestor informatii", a insistat ministrul ceh de interne. Va trebui gasit un mecanism inainte de urmatoarea reuniune a ministrilor de interne din 4-5 iunie, a spus el.

Administratia americana a decis sa "reia totul de la zero" si "reexamineaza toate dosarele, pentru ca nu vrea sa fie constransa de deciziile administratiei Bush", a explicat un inalt oficial european implicat in dosar. "Nu se va sti nimic precis mai devreme de 22 iulie. Dar pana la urma, cererile se vor referi probabil la 60 de fosti detinuti, iar daca UE va accepta 10-15 va fi bine", a subliniat el.

Cinci tari s-au declarat gata sa gazduiasca fosti detinuti: Franta, Portugalia, Spania, Marea Britanie si Italia. Multe sunt impotriva, ca Austria, Suedia, Olanda, Cehia, Polonia. Indecise sunt Germania, unele dintre tarile nordice, Belgia, Luxemburg.

Aceste state "vor sa le faca pe plac americanilor, dar au o problema de politica interna", a explicat un oficial european sub acoperirea anonimatului.

"Cand ne vor inainta o cerere, o vom examina, iar pentru moment nu au facut-o", a comentat ministrul de interne german Wolfgang Schaüble, cand a fost intrebat despre intentiile tarii sale.

Romania nu facut publica pana in prezent o pozitie in acest dosar. Presedintele Traian Basescu a refuzat duminica sa dea detalii despre eventuala implicare a Romaniei in sprijinul acordat de UE Statelor Unite pentru inchiderea Guantanamo, precizand doar ca se desfasoara discutii la nivel de experti.

"Austria nu va gazdui fosti detinuti de la Guantanamo", a reafirmat luni ministrul austriac de interne, Maria Fekter. "Nu vad de ce o persoana considerata prea periculoasa pentru a trai in Statele Unite ar trebui sa vina sa traiasca in Europa. Or nimeni nu ne poate spune in ce masura sunt periculoase aceste persoane, iar statutul lor nu este clar. Sunt solicitanti de azil sau prizonieri de razboi?", a intrebat Fekter, foarte iritata de cererea americanilor.

Presedintia UE si Comisia incearca sa calmeze temerile si sa evite un blocaj in UE. "Fiecare stat membru este liber sa spuna 'da' sau 'nu' americanilor", a insistat comisarul Barrot.

"In orice caz, acest lucru va deveni realitate. Statele Unite vor contacta bilateral tarile membre. Problema este daca vrem sau nu sa devina realitate la nivel european", a subliniat un inalt oficial european. "Nicio tara nu o poate impiedica pe alta sa preia fosti detinuti. Singurul lucru pe care il pot spune este 'nu-i vreau la mine'", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.