Presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, a acceptat luni demisia ministrului sau de interne, Vladimir Naumov, foarte criticat de europeni, intr-un nou gest destinat sa amelioreze relatiile acestei tari cu Uniunea Europeana, potrivit expertilor.

"Presedintele Aleksandr Lukasenko a acceptat demisia ministrului de interne Vladimir Naumov din motive de sanatate", a anuntat serviciul de presa al presedintiei, fara alte precizari, relateaza AFP, conform NewsIn.

Naumov era una dintre personalitatile considerate responsabile de disparitiile unor membri ai opozitiei in Belarus, potrivit unui raport al deputatului Christos Purgurides, de la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, prezentat in 2004.

"Lukasenko vrea sa se apropie de Europa (...). Personalitatea lui Naumov provoaca iritarea europenilor", a comentat Aleksandr Klaskovski, analist independent din Belarus, reamintind ca Lukasenko s-a debarasat deja de alti oficiali numiti in raportul european.

"Demiterea lui Naumov va placea europenilor, permitand in acelasi timp regimului sa nu ia masurile cerute de occidentali pentru democratizarea Belarusului", a continuat el.

Uniunea Europeana incearca sa decida daca presedintele Aleksandr Lukasenko, considerat de multi ultimul dictator din Europa, a facut suficiente progrese spre democratie pentru ca tara sa sa fie inclusa in Parteneriatul Estic, alaturi de Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Georgia, Azerbaidjan.

Parteneriatul Estic ar urma sa fie lansat la summitul din 7 mai la care participa liderii celor 27 de state membre UE si liderii fostelor republici sovietice pe care UE intentioneaza sa le ajute prin intermediul acestui nou proiect. UE a anuntat ca va lua decizia de a-l invita sau nu pe Lukasenko in ultimul moment, in functie de evolutiile din Belarus.

Europenii nu au ascuns faptul ca asteapta, de asemenea, sa vada daca Lukasenko cedeaza presiunilor Rusiei si recunoaste independenta republicilor separatiste georgiene proruse Abgazia si Osetia de Sud. Moscova le-a recunoscut independenta dupa conflictul ruso-georgian din august 2008, dar a fost criticata pentru aceasta si acuzata ca incalca integritatea teritoriala a Georgiei. Lukasenko este un aliat apropiat al Moscovei si ar putea sa-i urmeze exemplul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.