Presedintele Traian Basescu, a declarat duminica, dupa intalnirea informala UE-SUA, la Praga, ca evenimentul a marcat inceperea unei noi "ere" a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.

"O concluzie a intalnirii - convingerea pe care o am si pe care o au si multi alti lideri politici si-au exprimat-o, este ca azi a inceput o noua era a relatiilor SUA-UE si ca relatia transatlantica va fi extrem de puternica in perioada urmatoare", si-a inceput presedintele discursul.

"N-as vrea sa amintesc cu niciun fel de rautate comentariile care erau la un moment dat la noi, la marii si foarte marii analisti de politica externa, care tot timpul spuneau ca avem obligatia sa optam intre SUA si UE. Uite ca abordarea politica corecta a fost cea a statului roman, de a realiza un parteneriat strategic cu SUA, in conditiile in care eram membri ai UE. E doar o problema de capacitate de a vedea putin inainte si asta e obligatia oamenilor politicin, nu a analistilor de politica", a tinut insa sa comenteze, ironic, seful statului.

Seful statului a anuntat ca presedintele SUE, Barack Obama a confirmat ca va sustine obiectivele UE si va fi un partener al Uniunii la conferinta de la Copenhaga, post Kyoto, "in care SUA se vor angaja egal cu Europa in combaterea schimbarilor climatice". Basescu a subliniat ca interventia sa a fost pe aceasta tema, pe acordul post Kyoto si i-a multumit presedintelui Obama pentru angajarea SUA alaturi de UE in procesul de diminuare a emisiilor, arata NewsIn.

Cat priveste Afganistan si Pakistan, Basescu a afirmat ca "UE s-a angajat ferm alaturi de SUA pentru a pacifica Afganistanul si a-l face guvernabil si pentru a combate tentatiile Al Qaida de a lovi in democratiile europene sau in SUA sau oriunde in lume". "Stabilirea controlului asupra teritoritoriului afgan de catre fortele NATO si predarea catre autoritatile afgane este alt obiectiv asumat in comun", a completat seful statului roman.

Subiectul crizei financiare si economice a fost abordat, potrivit lui Basescu, la nivelul stabilirii unei actiuni comune. "Desi abordarile sunt cu nuante, intre politica SUA de finantare a sistemului bancar si implicare financiara la nivelul UE, concluzia a fost ca vom iesi din criza atunci cand si SUA, si UE vor fi relansate economic", a explicat seful statului.

"In interventia mea, care a fost sustinuta si de alti sefi de stat si guvern, am subliniat ca un element important in reducerea de noxe, dincolo de masurile pe care le-am luat (...) energia nucleara este una din mizele pe care le acceptam si unii si altii ca fiind o solutie de diminuare a emisiilor si de protejare a mediului. In ceea ce priveste Europa, punerea in functiune, utilizarea la parametri ridicati a transportului fluvial cu legatura intre Marea Neagra si Marea Nordului, pe calea de navigatie Rin-Main-Dunare, este una dintre solutiile viabile si practice", a afirmat Basescu.

In concluzie, seful statului a reiterat ca, desi nu s-a emis un document al acestei reuniuni informale, ea a fost "extrem de utila", intrucat a stabilit noi parametri ai relatiilor UE-SUA si un parteneriat pe problemele mondiale majore. "Probabil ca nu a mai existat de multa vreme si un comunicat comun cu privire la lansarea efectuata de Coreea de Nord, a fost un comunicat comun SUA-UE pe aceasta tema, care cheama Coreea la pozitie pacifista si la a nu genera incoveniente de securitate regiunii in care se afla", a dat exemplu Basescu de pozitie comuna.

"Obama a tinut sa repete si sa insiste asupra faptului ca SUA vor aplica fara niciun fel de rezerva articolul 5 al NATO, creand tuturor confortul ca si cei care se afla la granita rasariteana a NATO sau a UE sunt in deplina siguranta. Este un raspuns la ingrijorari exprimate ieri pe tema zoneleor de influenta si a ceea ce se intampla in zona Marii Negre", a conchis Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.