Guvernul Republicii Moldova, unde au loc alegeri parlamentare, condamna actiunile "violente si cinice intreprinse de structurile de forta ale regimului neconstitutional de la Tiraspol". Chisinaul cere comunitatii internationale "condamnarea regimului totalitar transnistrean" pentru ingradirea accesului la sectiile de votare.
Ministerul Reintegrarii de la Chisinau condamna cu fermitate actiunile "violente si cinice intreprinse de catre structurile de forta ale regimului neconstitutional de la Tiraspol", in urma carora a fost impiedicat accesul liber la urne al cetatenilor din comuna Corjova, raionul Dubasari. Sectia de votare deschisa in aceasta comuna a fost devastata. Localitatea, unde s-a nascut si presedintele Vladimir Voronin, se afla pe teritoriul controlat de regimul de la Tiraspol, dar teoretic este sub jurisdictia Chisinaului.

Potrivit unui comunicat, in opinia oficialilor de la Ministerul Reintegrarii, intreaga responsabilitate pentru actiunile de destabilizare si tensionare a situatiei in Zona de Securitate, precum si pentru consecintele acestora trebuie sa fie purtata de catre exponentii regimului lui Smirnov.

Circa 300 de persoane imbracate in civil au intrat duminica dimineata pe teritoriul sectiei de votare din satul Corjova - localitatea de bastina a presedintelui Voronin din stanga Nistrului, dar aflata sub jurisdictia Chisinaului - si au deconectat curentul electric, au sechestrat urna de votare si au blocat accesul alegatorilor in sectia de votare. Drumurile in zona sunt blocate de fortele de ordine transnistrene si de persoane in civil, zeci de camioane si buldozere au fost plasate pe principalele drumuri pentru a nu permite accesul mijloacelor de transport. Comisia Electorala Centrala (CEC) a decis sa permita alegatorilor din Corjova sa voteze la sectiile din satele invecinate – Cocieri si Ustia, dar locuitorii din Corjova pot merge in aceste localitati doar pe jos, urmand sa parcurga o distanta de patru kilometri.

CEC a confirmat si ca fortele transnistrene blocheaza accesul cetatenilor din stanga Nistrului la sectia speciala de votare din satul Sanatuca, raionul Floresti. Pana la ora 10.00 la sectie au putut vota doar patru persoane din cele 500 inscrise pe liste. Transnistrenii au blocat deplasarea transportului public, iar pe partea sanga a podului sunt 70-80 de persoane care au asteptat deblocarea accesului catre sectia de votare, potrivit unei informatii trimise la CEC de la sectia de votare din Sanatuca.

In aceste conditii, autoritatile moldovenesti fac apel catre comunitatea internationala, indeosebi catre mediatorii si observatorii implicati in procesul de negocieri - Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA - sa condamne regimul totalitar de la Tiraspol pentru actiunile in care a recurs la forta, violenta si intimidare impotriva populatiei si a proceselor democratice din regiune. Totodata, autoritatile moldovenesti isi exprima speranta ca forurile internationale vor intreprinde actiuni adecvate in vederea asigurarii respectarii drepturilor omului si libertatilor fundamentale in regiunea transnistreana.

Guvernul moldovean a deschis zece sectii de votare de-a lungul Nistrului, unde pot vota cetatenii moldoveni din regiunea transnsitreana controlata de regimul lui Igor Smirnov. Pentru cei peste 200.000 de alegatori din regiunea transnsitreana au fost tiparite peste 14.500 buletine de vot.

Chiar daca Smirnov a declarat la ultima intalnire bilaterala pe care a avut-o cu presedintele moldovean Vladimir Voronin la 24 decembrie 2008 ca nu va impiedica cetatenii moldoveni sa treaca raul Nistru pentru a vota, militia transnistreana a blocat mai multe drumuri si poduri care fac legatura dintre cele doua maluri ale Nistrului, pentru a impiedica locuitori din Transnistria sa voteze la parlamentarele moldovene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.