Liderii NATO continua sambata un summit axat pe Afganistan, incercand si sa se puna de acord pentru desemnarea unui nou secretar general, dupa ce Turcia a blocat desemnarea favoritului pentru aceasta functie, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, relateaza AFP.

La Strasbourg, oras impanzit de politie si unde este programata sambata cea mai ampla manifestatie anti-NATO de la inceputul summitului, liderii tarilor din Alianta vor analiza mobilizarea de intariri pentru Afganistan, unde americanii si aliatii lor nu reusesc sa puna capat insurectiei talibane.

Condusi de un presedinte american conciliant, care si-a pus in joc toata maiestria diplomatica la primele intalniri de vineri cu omologul sau francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, liderii NATO vor discuta sambata si despre raporturile lor cu Rusia.

Presedintele Obama, care a decis deja sa trimita inca 21.000 de soldati in Afganistan, i-a avertizat vineri pe europeni ca Statele Unite nu vor sa duca singure povara razboiului impotriva talibanilor si aliatilor lor din al-Qaida. Din cauza proximitatii bazelor lor din Afganistan si Pakistan, "este cu siguranta mai probabil ca al-Qaida sa lanseze un atac terorist grav in Europa, decat in Statele Unite", a avertizat Obama, potrivit NewsIn.

Europenii prefera sa se concentreze pe formarea politiei afgane si ajutorul pentru dezvoltare. Dar pentru a asigura securitatea alegerilor prezidentiale din august din Afganistan, liderii Aliantei ar trebui sa anunte suplimentarea temporara a contingentelor lor cu patru batalioane in total, adica intre 3.000 si 4.000 de militari.

La dineul de lucru de la Baden-Baden de vineri seara, liderii nu au reusit sa cada de acord asupra numelui urmatorului secretar general al NATO. Turcia si-a exprimat public rezervele in ceea ce il priveste pe favorit, premierul danez Anders Fogh Rasmussen, sustinut de Berlin, Paris, Londra si Washington. Discutiile vor continua sambata, a anuntat purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai. El a adaugat ca "nu exista niciun fel de obligatie de a lua o decizie" in acest moment pentru gasirea unui inlocuitor pentru olandezul Jaap de Hoop Scheffer, care se retrage in principiu in 31 iulie.

Tarile aliate au abordat si problema relatiilor dificile ale NATO cu Rusia. Concluzia lor unanima a fost ca NATO "trebuie sa continue sa dialogheze cu Rusia, inclusiv asupra subiectelor in care sunt in dezacord", a declarat Appathurai. In privinta divergentelor, NATO nu poate "decat sa isi reitereze principiile fundamentale", care sunt "respingerea oricarei sfere de influenta si refuzul oricarui compromis in privinta integritatii teritoriale" a statelor, a explicat Appathurai, aluzie la interventia rusa in Georgia si la recunoasterea celor doua teritorii separatiste ale acesteia de catre Moscova.

Decizia luata la inceputul lunii martie de catre ministrii de externe ai NATO de a relua dialogul cu Rusia, dupa sase luni de suspendare, a fost deci confirmata. Consiliul NATO-Rusia ar trebui sa isi reia reuniunile la nivel de ambasadori "in saptamanile ce urmeaza", a precizat purtatorul de cuvant al Aliantei. In ceea ce priveste urmatoarea reuniune ministeriala, aceasta ar trebui sa aiba loc "in cursul lunii mai", daca Rusia este de acord, a adaugat el.

In timp ce Obama si sotia sa, Michelle, fermecau un public selectionat atent in Franta si Germania, militanti anti-NATO cu cagule au avut confruntari violente cu politia franceza, pentru a doua zi la rand. Organizatorii au chemat mii de manifestanti sa mearga sambata la Strasbourg, la ora incheierii summitului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.