Intalnirile din ultimele zile intre diversi lideri europeni, toate avand ca tema bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013, lasa sa se intrevada climatul de tensiune exceptionala in care se va derula summitul UE de la Bruxelles de la sfarsitul acestei saptamani.

De altfel, presedintia luxemburgheza a Uniunii a anuntat de vinerea trecuta ca reuniunea, prevazuta initial pentru 16 si 17 iunie, se va prelungi si pe 18, semn clar al persistentei neintelegerilor. In aceeasi zi, la Paris, presedintele francez, Jacques Chirac, si cancelarul german, Gerhard Schroder, cautau o strategie comuna pentru a-l contra pe premierul britanic, Tony Blair, la summit, unde ambii se vor prezenta slabiti in propriile tari. Cei doi lideri, care s-au intalnit pentru a doua oara intr-o saptamana, au dat asigurari ca sunt pregatiti pentru un "compromis constructiv" asupra bugetului european. Numai ca au ramas fermi fata de Marea Britanie, care, la acest summit crucial pentru viitorul UE, doreste cu orice pret salvarea "rabatului" de care beneficiaza din 1984. Chirac a cerut in mod special britanicilor sa faca un "efort" asupra bugetului, dar a refuzat orice revizuire a finantarii politicii agricole comune (PAC) dorita de Londra. Tony Blair i-a raspuns, din Londra, ca "Marea Britanie a facut un gest, pentru ca in ultimii 10 ani, chiar cu reducerea britanica, am avut o contributie la UE de doua ori si jumatate superioara celei a Frantei".

Cei sase mari contributori neti la bugetul european - Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Suedia si Austria - doresc inghetarea bugetului la 1% din PIB-ul comunitar. Ca atare, presedintia luxemburgheza a luat in considerare exigenta celor sase si a propus un buget de 875 miliarde de euro, dar pentru concretizare a taiat din fondurile structurale destinate regiunilor mai putin dezvoltate. Italia a considerat ca propunerea este "intolerabila" si reprezinta pentru Roma o pierdere de 8 miliarde de euro pentru finantarea regiunilor sale sarace din Mezzogiorno. Seful guvernului, premierul Silvio Berlusconi, s-a deplasat la Luxemburg pentru discutii cu presedintele in exercitiu al UE, premierul Jean-Claude Juncker, dar fara nici un rezultat concret.

Roma, prin vocea vicepremierului Gianfranco Fini, a anuntat ca Italia este pregatita, pentru prima oara in istoria sa europeana, sa uzeze de arma veto-ului pentru a bloca bugetul. Iar Portugalia a subliniat "comuniunea de vederi" cu Italia, refuzand reducerea ajutoarelor pentru zonele sarace. Aseara, ministrii de Externe ai UE, reuniti la Luxemburg, au cautat o apropiere a punctelor de vedere asupra bugetului UE inaintea summitului, dar un acord va depinde doar de vointa britanicilor de a renunta la rabat. La 14 iunie, premierul Juncker se va intalni cu premierul britanic, Tony Blair, omul-cheie al summitului, care insa pare decis sa nu puna in discutie rabatul britanic. Mai mult, el a sugerat chiar o rediscutare totala a finantarii UE, inclusiv PAC, de care beneficiaza Franta, ceea ce presedintele Chirac a respins cu vehementa. Criza pare de nerezolvat pana la summit. Exista acord fara concesii?


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.