Presedintele georgian Mihail Saakasvili pregateste o revansa, dupa infrangerea militara suferita in august in fata Rusiei, a apreciat joi purtatorul de cuvant al diplomatiei ruse, dupa ce Georgia a anuntat ca isi consolideaza armata, relateaza AFP.
"Asemenea declaratii ale lui Saakasvili (...) demonstreaza evidenta: Tbilisi nu a invatat lectia evenimentelor din Caucacaz si in mod foarte clar se gandeste la proiecte de revansa", a apreciat Andrei Nesterenko, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Presedintele georgian avertizase saptamana aceasta ca va "continua formarea unei armate moderne si mai puternice, suplimentarea personalului sau si armamentului si, mai important ca orice, cresterea nivelului de pregatire si aparare", arata NewsIn.

Georgia a suferit o infrangere clara in fata Rusiei in august 2008. La finalul conflictului, Moscova a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud si Abhazia.

Saptamana aceasta, Statele Unite au promis Georgiei ajutor pentru consolidarea armatei. Statele Unite vor "asigura formarea armatei georgiene si alte tipuri de asistenta, pentru a sustine" eforturile Georgiei de reformare a fortelor sale armate, a declarat generalul James Cartwright, comandant adjunct al Statului Major american, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele georgian Mihail Saakasvili care a avut loc luni, la Tbilisi.

La randul sau, presedintele Saakasvili a confirmat intentia Georgiei de a-si reforma armata. "Avand in vedere ca 20% din teritoriul tarii este ocupat, ca riscurile sunt ridicate, ca provocarile continua si ca situatia din regiune este dificila, Georgia va continua formarea unei armate moderne si mai puternice, isi va suplimenta personalul si armamentul si, cel mai important, va creste nivelul de pregatire", a declarat presedintele georgian.

Georgia a cerut statutul de tara candidata la Alianta, dar o decizie in acest dosar a fost amanata la summitul NATO de la Bucuresti, din 2008. In timp ce administratia lui George W. Bush sustinea puternic includerea fostei republici sovietice in Alianta Nord-Atlantica, administratia Obama pare mai putin ferma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.