Homosexualii suedezi se vor putea casatori in mod legal, civil si religios, incepand de la 1 mai, potrivit unei legi adoptate, cu majoritate de voturi, miercuri, de Parlamentul de la Stockholm, transmite NewsIn.

"Parlamentul a adoptat, miercuri, legea privind casatoria neutra din punct de vedere al sexului", au anuntat, intr-un comunicat, reprezentantii legislativului suedez.

Dintre cei 349 de parlamentari, 261 au votat pentru, 22 impotriva, 16 s-au abtinut, iar 50 au absentat de la sedinta. In Suedia, cuplurile heterosexuale isi pot oficia relatia la primarie si la biserica, iar cuplurile homosexuale aveau, din 1995, posibilitatea sa se uneasca prin asa-numitul parteneriat civil.

Suedia, tara care e deja pioniera in materie de acordare a dreptului de adoptie pentru cuplurilor homosexuale, devine, astfel, una dintre primele tari din lume, alaturi de Norvegia, care autorizeaza casatoriile homosexuale in cadrul bisericii majoritare.

Peste 74% dintre suedezi sunt membri ai Bisericii Luterane, care a sustinut inca din 2007 casatoria cuplurilor homosexuale. Legea va trebui sa fie adoptata si de Biserica, in cadrul unui sinod care va avea loc in luna octombrie.

In lege a fost introdusa o clauza potrivit careia pastorii au dreptul individual de a refuza sa casatoreasca un cuplu homosexual, insa Biserica va trebui sa gaseasca respectivului cuplu un alt preot, dispus sa oficieze ceremonia.

In prezent, casatoriile cuplurilor de acelasi sex sunt recunoscute in Marea Britanie, Spania, Belgia, Olanda si Norvegia, iar parteneriatele civile - in Andorra, Croatia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Islanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Suedia, Cehia, Slovenia si Ungaria. Spre exemplu, in Cehia, Legea pentru parteneriatul inregistrat, intrata in vigoare in martie 2006, include prevederi legate de obligatia comuna de sustinere si intretinere, dreptul la succesiune, dreptul de preluare a contractului de inchiriere a imobilului inchiriat de partener, taxarea comuna, posibilitatea de a contracta un avocat in numele partenerului in cazul in care acesta este implicat in un litigiu, dreptul de a refuza depunerea unei marturii care ar fi defavorabila partenerului in cazul in care acesta este urmarit penal, precum si dreptul de a avea mentionat statutul de membru al unui parteneriat inregistrat in actele de identitate.

In Austria si Portugalia functioneaza coabitarea neinregistrata.

In Romania, una dintre probleme majore ale minoritatilor sexuale este, potrivit Accept, ingradirea dreptului de a incheia parteneriate civile care sa ateste, legal, libertatea ca doua persoane de acelasi sex sa convietuiasca si sa aiba drepturi similare cuplurilor casatorite. Accept este o organizatie neguvernamentala care organizeaza controversata parada Gay Fest si apara drepturile comunitatii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali).

Pe de alta parte, pe fondul disputelor privind proiectului noului Cod Civil, subcomisia parlamentara a introdus, miercuri, un amendament potrivit caruia este interzisa in mod expres adoptia unui copil de catre doua persoane de acelasi sex, amendamentul intrunind aprobarea unanima a membrilor subcomisiei.

In cadrul articolului 479 din proiectul noului Cod Civil, referitor la adoptia simultana sau succesiva, a fost introdus un nou alineat potrivit caruia "doua persoane de acelasi sex nu pot adopta impreuna". Intentia acestui amendament este de a bloca posibilitatea ca un cuplu de homosexuali sau de lesbiene sa recurga la adoptii. "Este un subiect extrem de sensibil si am dorit saAICI interzicem, practic, adoptiile de catre cuplurile de homosexuali", a declarat deputatul PD-L Daniel Buda, coordonatorul subcomisiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.