Presedintele francez Nicolas Sarkozy a amenintat luni sa paraseasca summitul G20 de joi de la Londra in mijlocul lucrarilor, daca omologii sai nu sunt de acord asupra unei reglementari mai stricte a sectorului financiar, informeaza cotidianul Times, in editia electronica.

Sarkozy, care considera ca "anglo-saxonii" au provocat actuala criza economica, le-a spus ministrilor sai saptamana trecuta ca va parasi summitul gazduit de Brown inainte de final, "daca nu merge", relateaza NewsIn.

Franta nu va accepta un summit G20 care sa fie "un fals succes, in termeni care suna bine, dar nu contin niciun angajament", au declarat consilierii lui Sarkozy. Intrebat daca aceasta inseamna ca Sarkozy va parasi reuniunea in mijlocul lucrarilor, adjunctul administratiei prezidentiale franceze pentru probleme economice, Xavier Musca, a raspuns: "O regula de baza a fortei de disuasiune nucleara este aceea ca nu spui cand anume o vei folosi".

Amenintarea franceza sporeste dramatic temperatura la Londra, cu cateva ore inainte ca presedintele american Barack Obama sa soseasca in capitala britanica pentru summitul G20. Daca va fi pusa in practica, aceasta ar putea da peste cap planurile lui Brown si Obama, care au ambitii mari pentru acest summit si il considera vital pentru relansarea economiei mondiale. Totusi, orice acord care ar presupune injectarea de bani in economia mondiala pare deja amanat pentru un al doilea summit G20.

Un acord pentru inasprirea regulilor dupa care functioneaza sectorul financiar va fi una dintre prioritatile summitului, dar Franta nu se opreste aici, ci doreste o institutie internationala de reglementare a acestui domeniu, idee careia i se opun vehement si Statele Unite si Marea Britanie. Premierul britanic a descris-o drept o idee ridicola.

Si Germania si alte tari s-ar opune unei autoritati supranationale de reglementare, iar surse diplomatice spun ca este imposibil ca Sarkozy sa nu stie ca propunerea sa nu va fi acceptata. Oficiali britanici au declarat ca situatia arata ca si cum Sarkozy cauta in mod special un conflict, ca sa il prezinte drept o victorie pe plan intern.

In loc de reglementarea supranationala, tarile membre G20 vor conveni ca autoritatile nationale de reglementare sa coopereze mai mult. Asa-numite colegii de supervizare vor fi formate, pentru a monitoriza activitatea companiilor transnationale.

Pozitia lui Sarkozy subliniaza diviziunile dintre liderii mondiali, care ameninta sa faca din summitul G20 o reuniune fara niciun rezultat. Germania si Franta sunt principalele oponente ale planurilor de a creste si mai mult cheltuielile publice pentru a relansa economia, solutie preferata de Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.