Pe scena internationala, caderea guvernului ceh pericliteaza ratificarea Tratatului de la Lisabona si chiar presedintia UE, pe care o exercita acest semestru, dar si ridica semne de indoiala asupra capacitatii Cehiei de a merge mai departe cu planul scutului antiracheta american.

Marti, guvernul minoritar ceh, condus de Mirek Topolanek, din Partidul Crestin-Democrat, de centru-dreapta, a fost martorul propriei sale “decapitari”. Majoritatea deputati cehi au aprobat motiunea de cenzura impotriva lui, fapt care-l oblige sa demisioneze. Votul de neincredere a obtinut cele 101 voturi necesare sa dea jos administratia.

Partidul lui Topolanek si Partidul Social Democrat, aflat in opozitie se vor intalni cu Vaclav Klaus zilele urmatoare sa negocieze o solutie. Potrivit Constitutiei cehe, presedintele este obligat sa accepte demisia guvernului si sa implementeze una din doua solutii: ori alegeri anticipate ori un nou guvern care sa aiba votul de incredere a majoritatii parlamentarilor, explica EUobserver.

Actualul guvern este format din 96 crestin-democrati si verzi, in conditiile in care Camera Inferioara a Parlamentului ceh are 200 de deputati. Doi fosti membri ai partidului premierului, Vlastimil Tlusty si Jan Schwippel, cat si doi europarlamentari, dati afara din Partidul verzilor, Vera Jakubkova si Olga Zubova, au votat cu opozitia, conform AFP.

In motivarea votului de neincredere al Parlementului, liderul social-democrat, Jiri Paroubek, a declarat ca guvernul ceh este “o rusine” pentru Uniunea Europeana deoarece nu are o pozitie clara, categorica in cadrul ei si nu este capabil sa ratifice Tratatul de la Lisabona in Republica Ceha.

Paroubek a mai spus ca guvernul lui Topolanek “se agata de presedintia UE ca si cum ar fi singura modalitate sa-si justifice existent” si “inchide ochii” in fata impactului crizei economice.

Imediat dupa votul de neincredere, Topolanek a recunoscut ca acest colaps al guvernului sau ar putea sa afecteze negative presedintia UE, chiar daca ulterior a declarat ca nu va avea niciun fel de impact acesta situatie.

Ratificarea Tratatului de la Lisabona, grav afectata de situatia din Cehia

Liderii unor grupuri din Parlamentul European sunt de parere ca aceasta cadere a guvernului ceh afecteaza procesul de ratificare a Tratatului de la Lisabona in aceasta tara, deja incert, lucru confirmat in exclusivitate pentru 9AM de purtatorul de cuvant al primului ministru ceh, Frantisec Potuznik.

EXCLUSIV: Potuznik: Prin colapsul guvernului se ridica si sprijinul acordat de Cehia pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona

"Procesul de ratificare trebuie sa continue"
, a spus liderul grupului socialistilor, Martin Schulz.

"Premierul ceh Mirek Topolanek a pierdut orice mijloc de presiune asupra Senatului din tara sa, care trebuie sa se pronunte asupra tratatului la toamna, ceea ce poate implica ingroparea procesului de ratificare", a declarat si eurodeputatul conservator Elmar Brok, care a adaugat ca "Presedintele Vaclav Klaus a castigat lupta sa impotriva Europei".

"Europa are nevoie de o conducere ferma in aceste timpuri de criza. Un guvern care preia presedintia UE si care nu beneficiaza de incredere nu-si poate asuma aceasta conducere"
, a criticat liderul PPE, Joseph Daul. "Decizia luata de socialistii cehi de a adopta o motiune de cenzura submineaza nu numai stabilitatea Cehiei, ci si succesul presedintiei UE", a precizat el.

"Este o situatie grea pentru o tara europeana care detine presedintia rotativa a UE, asemenatoare celei din Italia anului 1996 sau a Danemarcei din 1993", comenteaza consilierul pe economie al premierul roman, Andreea Vass pe blogul sau. Acesta adauga ca "ingrijorarile sunt intetite de suprapunerea crizei economice si financiare din Europa cu fragilitatea si instabilitatea politica exact in tara (Cehia) care trebuia sa intareasca ideea unei Europe Federale, cu o presedintie puternica, cu institutii europene mai moderne si mai eficiente. Or, absenta unui lider puternic in situatii de criza submineaza pentru moment acest proces".


"Nori deasupra scutului antiracheta pentru Cehia"

Si de partea cealalta a Atlanticului, exista ingrijorari in legatura cu situatia din Cehia, avand in vedere faptul ca aceasta tara face parte din planul American al scutului anti-racheta din Europa de Est .

Cotidianul New York Times relateaza ca "guvernul ceh a suferit a infrangere rusinoasa in plin mandat de presedintie UE si a ridicat un semn de intrebare asupra abilitatii tarii de a gazdui cel mai mare proiect de aparare pet imp de criza". Coalitia de centru-dreapta s-a dovedit foarte slaba, mai ales cu doua saptamani inainte de vizita oficiala a presedintelui Obama in Praga.

Analistii americani au comentat ca pana la investirea unui nou govern este dificil ca presedintia UE sa fie detinuta de un stat in care parlamentul nu are incredere in propriul guvern. Ei au mai adugat ca guvernul nu a cazut din cauza crizei economice, cum s-a intamplat in Islanda, Letonia si Ungaria, ci din cauza intereselor politice, mai ales ca Mirek Topolanek si presedintele ceh, declarat eurosceptic, Vaclav Klaus fac parte din partide diferite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.