Peste jumatate din elvetieni se opun aderarii tarii lor la Uniunea Europeana, releva un sondaj dat publicitatii ieri in presa locala si citat de AFP. Porivit chestionarului, 51 la suta din cetateni s-au declarat impotriva integrarii europene a Elvetiei, in vreme ce doar 30 de procente sustin o astfel de masura. 13% din cei chestionati au afirmat ca nu au nici o opinie in legatura cu acest subiect. Sondajul a fost realizat de Institutul Demoscope pe un esantion de 1.100 de persoane.

Aceasta ancheta nu este prima dovada a reticentei elvetienilor fata de aderarea la UE. In martie 2001, autoritatile de la Berna au convocat un referendum pe tema unei intrari rapide in Uniune. Propunerea a fost respinsa categoric cu 77 la suta din sufragii. Analistii spun ca acest rezultat a fost efectul diferentelor economice dintre Elvetia si spatiul comunitar. Cunoscuta ca tara vesnic neutra si prospera, Elvetia are unul dintre cele mai scazute niveluri la taxe si impozite din Europa. De asemenea, veniturile pe cap de locuitor depasesc cu mult cifrele din tarile UE. In aceste conditii, o eventuala aderare ar putea avea ca efect scaderea brusca a nivelului de trai.

Dornici de concesii

Cu toate acestea, elvetienii par dornici sa faca unele concesii Uniunii Europene. Duminica, ei au aprobat prin referendum aderarea tarii la spatiul Schengen, ceea ce presupune desfiintarea controalelor sistematice la frontiere.

Potrivit rezultatelor oficiale, peste 54 la suta din cei cu drept de vot au sustinut introducerea acestei masuri. La 25 septembrie, elvetienii se vor prezenta din nou la urne pentru a vota acordarea dreptului de libera circulatie cetatenilor din cele 10 noi state membre UE.

Oficialii se asteapta ca rezultatul scrutinului sa fie negativ, avand in vedere ca elvetienii se tem de un aflux masiv al fortei de munca dinspre est spre vest.

Potrivit sondajelor, doar 30 la suta din locuitori sunt de acord cu liberalizarea circulatiei persoanelor, fata de 26 de procente care se declara impotriva. 44 la suta din cetateni sunt, deocamdata, indecisi.

Mesaj pozitiv

Comisarul european pentru Afaceri Externe, Benita Ferrero-Waldner, a iscat o polemica, luni, afirmand ca aderarea Elvetiei la spatiul Schengen ar fi compromisa daca oamenii ar vota impotriva liberei circulatii. In opinia ei, acest lucru ar presupune o discriminare intre vechile si noile state membre UE. "Pe de o parte, acordarea dreptului de libera circulatie ar facilita mult deplasarile dintr-o tara in alta. Pe de alta parte, o astfel de masura ar contribui la o cooperare mai stransa pe tema securitatii", a mai afirmat ea.

Rezultatul referendumului a fost intampinat cu entuziasm de Wilfried Martens, presedintele Partidului Popular European. "Este un mesaj pozitiv transmis Europei intr-un moment de cumpana", a declarat el.

Drepturi pentru homosexuali

Tot duminica, elvetienii au aprobat, prin referendum, legalizarea casatoriilor homosexuale. Este a doua tara europeana, dupa Olnada, care legifereaza acest gen de uniune. Cuplurile homosexuale se bucura astfel de aproape toate drepturile unei familii clasice, mai putin dreptul la adoptie si la tratamente de fertilizare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.