Sectiile de vot din Macedonia s-au deschis duminica dimineata pentru primul tur al alegerilor prezidentiale si pentru cele locale, pe fondul masurilor de securitate sporite luate de autoritati pentru a preveni violente de genul celor de la scrutinul legislativ din vara anului trecut, relateaza AFP.

"Am deschis sectiile de vot si acum asteptam alegatorii", a declarat pentru Valentina Hristovska, de la Comisia electorala din Skopje, capitala tarii.

Potrivit NewsIn, mai multe sectii de vot vor deschide insa cu intarziere, ninsorile abundente din ultimele zile provocand dificultati de transport, astfel ca in unele cazuri, buletinele de vot nu au ajuns la destinatie, a anuntat televiziunea nationala macedoneana, citand Comisia electorala centrala.

Aceste alegeri reprezinta un test pe care Macedonia trebuie sa il treaca, la patru ani dupa ce a obtinut statutul de tara candidata la Uniunea Europeana, daca vrea sa deschida cat mai curand si negocierile de aderare. UE insista ca mai intai Macedonia sa demonstreze o consolidare a statului de drept si eforturi pentru combaterea coruptiei. Alegerile trebuie sa se desfasoare dupa standardele internationale, dupa violentele ce au marcat scrutinul legislativ de anul trecut, soldate cu un mort si mai multi raniti.

Intr-un mesaj catre alegatori, reprezentantul special al UE in Macedonia, Erwan Fouere, a subliniat ca votul de duminica este "ultima sansa pentru a nu rata din nou trenul pentru Uniune". "Este probabil ultima ocazie pentru tara si pentru mult timp de acum inainte sa demonstreze ca are nu numai capacitatea, dar si vointa politica de a organiza alegeri conforme criteriilor internationale", a adaugat oficialul european.

Serviciile Ministerului de Interne au distribuit instructiuni foarte precise unui numar de 8.500 de politisti, in ceea ce priveste modul cum trebuie sa se comporte in timpul alegerilor si cum sa pareze orice violenta in interiorul sau in apropierea sectiilor de vot. Patrulele de politie vor fi intensificate pentru a evita repetarea tulburarilor care au marcat alegerile legislative in zonele albaneze ale tarii, in iunie 2008.
Organizatiile neguvernamentale au invitat, de asemenea, populatia sa contribuie pentru ca acest scrutin sa fie liber si echitabil, dar si lipsit de violente. Peste 500 de observatori straini si circa 7.000 de observatori locali vor supraveghea procesul electoral.

In jur de 1,8 milioane de alegatori macedoneni sunt chemati sa-si aleaga presedintele pentru un mandat de cinci ani, dintre cei sapte candidati. Gjorgji Ivanov (VRMO-DPMNE) este candidatul cel mai bine plasat in sondajele de opinie. Ljubomir Frckoski, candidatul principalului partid de opozitie, Uniunea Social-Democrata (SDSM), si Imer Selmani, liderul unei formatiuni albaneze, Noua Democratie (DR), isi vor disputa probabil locul al doilea, amandoi aflandu-se la o diferenta considerabila fata de Ivanov, potrivit ultimelor sondaje. Al doilea tur de scrutin va avea loc in 5 aprilie.

Minoritatea albaneza reprezinta 25% din populatia tarii. Macedonia a evitat in ultimul moment in 2001 un razboi civil intre macedoneni si albanezi. Acordurile de la Ohrid, in august 2001, au permis dezamorsarea crizei dupa interventia UE. Macedonenii au primit mai multe drepturi prin aceste acorduri, in special la nivel local.

Sectiile de vot se vor inchide la ora 19.00 (20.00, ora Romaniei), iar primele rezultate vor fi cunoscute in cursul noptii de duminica spre luni.

Macedonia este una dintre cele sase foste republici iugoslave si si-a proclamat independenta in 8 septembrie 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.