Coreea de Nord a reluat sambata legaturile telefonice militare la frontiera cu Coreea de Sud, si a redeschis granita pentru sud-coreenii care merg in parcul industrial Kaesong din apropierea acesteia, a anuntat agentia Yonhap, citata de AFP.

Un oficial sud-coreean declarase vineri ca Phenianul a acceptat sa reia comunicarea, intr-un context de tensiuni sporite intre cele doua tari. Coreea de Nord trimisese un mesaj anuntand restabilirea liniei telefonice sambata, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Unificarii.

Phenianul intrerupsese comunicarea in replica la manevrele militare americano-sud-coreene de 11 zile, care s-au incheiat saptamana trecuta.

"Traversarea frontierei a fost reluata in aceasta dimineata. Oamenii traverseaza frontiera spre Kaesong", a declarat, pe de alta parte, un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Unificiraii, citat de NewsIn

Frontiera a fost inchisa intermitent in timpul manevrelor militare mentionate.

Sambata dimineata, cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun apreciase ca manevrele militare au amplificat amenintarea unui "razboi nuclear" in peninsula coreeana si au dovedit ca Statele Unite nu au renuntat la ambitia lor de a "invada" Coreea de Nord.

De cateva saptamani, tensiunile sunt intense in peninsula coreeana. Regimul comunist se pregateste sa lanseze, cel mai probabil la inceputul lunii aprilie, un satelit spatial. Insa Washingtonul si Seulul se tem ca in realitate este vorba despre un nou test la unei rachete cu raza lunga de actiune, care ar putea, teoretic, sa ajunga pana in Alaska.

Regimul comunist de la Phenian a provocat o criza internationala in vara anului 1998, cand a lansat o racheta cu raza lunga de actiune Taepodong-1, care a survolat o parte a Japoniei, inainte de a se prabusi in Pacific. Si atunci, Phenianul afirmase ca a lansat "un dispozitiv de lansare de sateliti".

In iulie 2006, Phenianul a efectuat noi teste, soldate cu un insucces. Nord-coreenii au lansat sapte rachete, dintre care una cu raza de lunga de actiune, Taepodong-2, provocand ingrijorarea comunitatii internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.