Comisia Electorala Centrala (CEC) de la Chisinau a anuntat o crestere cu peste 100.000 a numarului de alegatori fata de alegerile locale din 2007, ceea ce provoaca nedumerire analistilor, in timp ce partidele de opozitie spun ca se pregateste o fraudare masiva a alegerilor.

"Intr-o tara in care statisticile arata ca anual mor cu 50.000 de oameni mai multi decat se nasc, iar numarul de alegatori creste - este foarte straniu", a declarat analistul pe probleme electorale Igor Botan, directorul Asociatiei pentru democratie participativa ADEPT, intr-un interviu acordat Europei Libere, preluat de NewsIn.

CEC a anuntat ca in Republica Moldova ar exista 2.550.000 de alegatori. Cei mai multi alegatori (peste 600.000) ar locui in Chisinau, dupa care urmeaza unitatea administrativ-teritoriala Gagauz-Yeri si municipiul Balti, cu cate 100.000 de alegatori fiecare.

CEC-ul a precizat ca cifrele au rezultat din listele intocmite de catre primarii si includ toti cetatenii cu drept de vot, inclusiv cei care se afla peste hotarele Republicii Moldova.

Igor Botan spune ca aceasta crestere, cu peste 100.000, a numarului de alegatori comparativ cu scrutinul anterior "ridica mari semne de intrebare". Potrivit expertului, in 2007, Ministerul Dezvoltarii Informationale a dat publicitatii o alta cifra, de 2.400.000 de alegatori. "Aceasta neconcordanta ar putea avea efecte asupra validarii rezultatelor. 50 la suta din 2,5 milioane este alceva decat 50 la suta din 2,4 milioane - 100.000 de alegatori este mult. Apoi, nu stim cine sunt aceste persoane noi de pe lista. Daca sunt 'suflete moarte' pentru care poate vota cineva, asta genereaza un val de nemultumire si neincredere", spune Igor Botan.

Pe de alta parte, cea mai recenta informatie prezentata CEC-ului de catre Ministerul Dezvoltarii Informationale de la Chisinau indica o cifra si mai mare de alegatori - de 3 milioane.

Acest lucru a generat protestul unor partide de opozitie, care semnaleaza pericolul unor fraudari masive a rezultatelor scrutinului.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a lansat miercuri o campanie de verificare a listelor electorale. Vicepresedintele partidului, Oazu Nantoi, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca pe liste apar cu 150.000 de alegatori mai mult fata de 2007. "Ne ingrijoreaza aceste liste, fiindca astfel se urmaresete ca alegerile sa fie fraudate", a declarat Nantoi, care a chemat si celelalte partide de opozitie sa se alature acestei initiative, "care este in interesul tuturor".

Anterior, si Alianta Moldova Noastra (AMN) a atras atentia asupra ceea ce a numit "pericolul falsificarii rezultatelor alegerilor" ca urmare a includerii in liste a unor "suflete moarte". Serafim Urechean, presedintele AMN, a declarat ca in liste sunt inclusi 600.000 de alegatori in plus fata de cifra reala, astfel pregatindu-se o falsificare masiva a alegerilor din 5 aprilie. Liderul AMN a mai spus ca Ministerul Dezvoltarii Informationale a facut publica cifra de 3,026 milioane de alegatori. "Am verificat aceste date in unele raioane si am constatat ca in orasul Cantemir au aparut in cifre strazi noi cu familii intregi. Deci, este o denaturare a numarului de alegatori cu 600.000 de persoane", a spus Serafim Urechean.

Alegerile parlamentare vor avea loc in Republica Moldova la 5 aprilie, in cursa inscriinduse 21 de concurenti - 15 partide si sase candidati independenti. Parlamentul de la Chisinau are 101 deputati. Pragul electoral este de 6%, iar blocurile si aliantele sunt interzise. Doar opt dintre cele 28 de formatiuni politice care aveau dreptul de a participa la aceste alegeri sunt considerate actori reali ai campaniei electorale, iar patru-cinci formatiuni sunt creditate cu sanse de a intra in viitorul Parlament. In ultimii opt ani - doua mandate legislative - majoritatea in Parlament a fost detinuta de Partidul Comunistilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.