Salonul de carte de la Paris (Salon du livre), care isi inchide miercuri portile, da un semnal optimist pietei de profil, care pare imuna la criza dupa ce, anul acesta, s-au inregistrat cu aproape 50.000 de vizitatori in plus fata de editia 2008, informeaza Le Figaro.

Peste 200.000 de cititori au trecut pe la standurile de carte, au participat la lecturi publice si la conferinte pe teme literare, sfidand, astfel, temerile induse de criza economica globala, relateaza NewsIn. Invitatii speciali ai Salonului, autorii mexicani, au vandut 20.000 de exemplare din cartile pe care le semneaza, in detrimentul altor produse culturale cum ar fi CD-urile sau DVD-urile, a caror cifra de vanzari a scazut de la 1,3 miliarde de euro in 2002, la doar 530 de milioane in 2008.

Editurile au avut vanzari in crestere fata de 2008 la Salon du livre, potrivit unei analize facute de magazinul literar "Livres Hebdo".

Eroii din benzile desenate, celebre in anii '80, se vand la fel de bine si azi - noul album desenat de elvetianul Zep, "Sensul vietii", este in topul vanzarilor de carte, cu 700.000 de exemplare vandute de la inceputul anului. Ultima carte a lui Guillaume Musso, discipol al lui Marc Levy, "Revin sa te caut", trilogia politica a sudezului Stieg Larsson (vanduta in 1, 3 milioane de exemplare, de la inceputul anului) sau romanele scriitoarei de origine americana Stephenie Meyer au impulsionat vanzarile pe piata de carte in primul trimestru al lui 2009, realizand rezultate optimiste si la Salon du livre.

Motivul pentru care cartea, inca, se vinde, in pofida recesiunii, pare a fi, in opinia lui Serge Eyrolles, directorul Sindicatului National al editurilor din Franta, unul de ordin psihologic: "Cartea ramane o valoare de refugiu, in ciuda dinamicii Internetului".

Mai mult, cartea este perceputa ca un obiect de neinlocuit, cu toate ca tehnologia permite acum lectura on-line. Un studiu recent GfK arata ca francezii ar fi dispusi sa plateasca pentru download-area produselor In plus, din totalul de vanzari de carte, 6 % sunt comercializate in format electronic, librariile traditionale ramanand prin excelenta spatiul cultural al cartii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.