Premierul britanic, Gordon Brown, unul dintre politicienii considerati vinovati pentru criza economica, a declarat ca isi asuma “intrega responsabilitate” pentru esecul bancar care a dus la recesiunea globala si recunoaste ca epoca pietei libere s-a terminat.

Intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian, premierul a recunoscut ca isi doreste ca acum 10 ani sa fi impus reglementari mai responsabile a pietelor financiare. El a vrut sa puna capat tuturor solicitarilor care ii cereau premierului britanic sa-si ceara scuze, admitand ca sistemul de reglementare pe care l-a sustinut si care a fost impus in 1997 nu a putut sa tina pasul cu fluxurile globale financiare.

“Imi asum imtreaga responsabilitate pentru toate actiunile mele, insa cred ca avem de-a face cu o problema mai mare care este atat mondiala, cat si nationala. Poate ca acum zece ani dupa criza asiatica, atunci cand alte state au crezut ca aceste probleme vor disparea, noi ar fi trebuit sa fim mai intelepti …si sa continuam sa mentinem aceste probleme pe agenda, asa cum am facut cu achitarea datoriei si alte probleme de politica internationala”, a comentat Brown cu privire la rolul lui in evolutia crizei.

Brown a deschis seria unor articole ale cotidianului britanic legate de viitorul Partidului Laburist. David Cameron, liderul conservator, a exploatat la maxim retinerea premierului de a-si cere scuze pentru criza financiara din Marea Britanie, o tactica care i-a adus presedintelui Tory mai multe procente de incredere in sondaje. Cameron l-a intrecut in sondaje pe Brown cu 10 procente, iar dupa modul cum vor evolua lucrurile se poate ca alegerile legislative din 2010 sa aduca o infrangere laburistilor, conform cotidianului francez Le Figaro.

Brown spera ca remarcile lui sa aduca partidului incredere din partea publicului, pentru ca “este esential pentru binele tarii” ca laburistii sa castige pentru a patra oara alegerile, deoarece “doar partidele progresiste, de centru-stanga pot sa rezolve problemele legate de schimbarile globale”, considera prim-ministrul englez.

Premierul britanic a mai comentat ca “cei 40 de ani in care a existat un consens cu Washington in favoarea pietelor libere s-au incheiat”, insa asta nu inseamna ca va exista o intoarcere la “un guvern mare”, intrucat reforma serviciilor publice trebuie sa continue.

Brown si-a aparat pe parcursul interviului rolul de defensor al bancilor, spunand ca el le-a salvat de la colaps si a sustinut ca guvernul sau a fost primul din lume care a impus un plafon maxim pentru creditele acordate bancilor in care statul detine actiuni, respectiv de 50 miliarde de lire in acest an.

Premierul britanic se afla printre principalii vinovati pentru criza financiara alaturi de fostii presedinti americani, Bill Clinton si George Bush. Gordon Brown a pus interesele celor din City-ul financiar londonez in fata altor sectoare ale economie, cum ar fi manufacturierii. De exemplu, el a sustinut un regim de impozitare mai scazut pentru bancherii straini care nu erau domiciliati in Londra, insa lucrau acolo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.