Autoritatile americane au informat Ankara ca este posibil ca reteaua islamista al-Qaida sa comita atentate impotriva unor obiective straine de pe teritoriul acestei tari, afirma miercuri cotidianul turc Milliyet, citat de AFP.

Cincisprezece presupusi membri ai retelei teroriste - libanezi, marocani, palestinieni si sirieni - specializati in fabricarea de bombe, ar fi intrat in Turcia prin Siria vecina in ianuarie sau februarie, potrivit cotidianului, in general bine informat, precizeaza AFP. Grupul, care s-ar ascunde in provinciile Konya si Aksaray din centrul tarii, ar putea ataca misiuni diplomatice, potrivit Milliyet.

Contactata de agentia de presa franceza, politia turca a refuzat sa comenteze aceasta informatie.
Pe de alta parte, un alt presupus membru al-Qaida, venit din Norvegia, a fost insarcinat sa coordoneze atacuri impotriva unor avioane americane si israeliene in Turcia, potrivit serviciilor de informatii americane, mai afirma cotidianul.

Potrivit Statelor Unite, liderii al-Qaida au decis recent, in cadrul unei reuniuni din Pakistan, sa isi concentreze eforturile teroriste in Turcia si nordul Afganistanului.

Politia turca ancheteaza si face frecvent arestari in mediile islamiste apropiate al-Qaida, in special la Istanbul, cel mai mare oras al tarii.

O celula turca al-Qaida a fost considerata responsabila pentru atentatele de la Istanbul din 2003 care au vizat doua sinagogi, consulatul britanic si banca britanica HSBC. In atentate au murit 63 de persoane. In 2007, sapte presupusi militanti al-Qaida, printre care un sirian considerat autorul moral si sponsorul acestor atentate, au fost condamnati la inchisoare pe viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.