Adunarea Nationala franceza a aprobat miercuri reintegrarea Parisului in comandamentul NATO, dupa ce premierul Francois Fillon a dat asigurari ca Franta nu se va lasa dominata de Statele Unite, relateaza AFP.

"Franta, aliata dar nu vasala, loiala dar nu supusa, (...) niciodata subordonata: aceasta este natura relatiei noastre cu America", a declarat premierul in fata deputatilor, inainte de votul privind intorcerea in comandamentul NATO.

Potrivit NewsIn, in ceea ce priveste criticii acestei decizii, Fillon a subliniat ca NATO din 2009 nu mai este aceeasi organizatie care exista in 1966, cand generalul Charles de Gaulle a decis retragerea.
Dupa dezbatere, Adunarea Nationala, unde Guvernul dispune de o majoritate confortabila, a aprobat decizia cu 329 de voturi pentru si 238 impotriva.

Din punctul de vedere al Guvernului, intoarcerea nu afecteaza independenta Frantei fata de Statele Unite, dar va favoriza dezvoltarea Europei Apararii, un proiect mai usor de realizat daca situatia Parisului va fi clarificata. Franta intentioneaza "sa isi ocupe locul in NATO, pentru a-i oferi Europei Apararii o dimensiune adevarata".

"Deocamdata, semnalul pe care il transmiten este o consolidare nord-atlantica, pentru care politica europeana de aparare reprezinta numai un element marginal", a avertizat Dominique de Villepin, fost premier.

Saptamana trecuta, Nicolas Sarkozy a pledat in favoarea acestei intoarceri, la 43 de ani dupa ce generalul Charles de Gaulle a ordonat retragerea pentru pastrarea suveranitatii nationale. In prezent, militarii francezi sunt angajati deja in mai multe operatiuni ale Aliantei si este de neconceput ca Franta sa nu participe si la planificarea misiunilor lor, a explicat el.

Astfel, Parisul va participa la conducere in loc sa se supuna unei strategii definite de altii. In plus, una dintre mize pentru Franta este sa incerce sa influenteze o noua reforma a NATO, care va figura pe agenda summitului din 3-4 aprilie, de la Strasbourg (Franta) si Kehl (Germania), potrivit sefului statului.
Statele Unite si mai multe tari din Europa au salutat intoarcerea a circa 900 de militari francezi in structura aliata.

Argumentul principal al puterii este ca Franta va castiga astfel mai multa influenta, ceea ce opozitia socialista neaga. "Nu este decat un capriciu trecator. Nu imbunatateste relatiile cu partenerii nostri, dar ne deterioreaza liberul arbitru", considera deputatul socialist Jean-Christophe Cambadelis, specialist in probleme internationale.

"Acest lucru ne va banaliza in lumea occidentala", a declarat si fostul premier socialist Lionel Jospin intr-o conferinta de presa. "Comandamentele care ni se promit sunt minore", iar decizia lui Nicolas Sarkozy reprezinta "ruptura unui consens national", a spus, la randul sau, deputatul socialist Laurent Fabius.

"Aliati exigenti ai Statelor Unite, arhitecti ambitiosi ai Europei, ramanem fideli noua insine, in special libertatii noastre si mandri de o identitate pe care incercam sa o pastram", a replicat seful diplomatiei franceze, Bernard Kouchner, intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde.

Stanga franceza (socialisti, comunisti, Verzi) s-a opus initiativei, la fel ca Francois Bayrou (de centru). Patru fosti premieri, doi de stanga si doi de dreapta, si-au exprimat opozitia, iar unii deputati sunt de parere ca intoarcerea Frantei in comandamentul integrat plaseaza Parisul sub tutela americana, in conditiile in care NATO ramane, din punctul lor de vedere, vectorul principal de influenta al Statelor Unite in Europa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.