Secretarul apararii Robert Gates pare sa prefere sa stea in umbra in noua administratie, limitandu-se la a-si indeplini strict sarcinile prevazute de functia sa, dupa ce in ultimii ani a fost in prim-planul eforturilor de imbunatatire a situatiei din Irak.

Robert Gates a preluat functia de secretar al apararii la sfarsitul anului 2006, in timpul administratiei lui George W. Bush, cu misiunea urgenta de a schimba situatia din Irak, calatorind in acelasi timp in intreaga lume si discutand probleme de politica externa, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.

Totusi, in primele luni ale administratiei Obama, Gates a preferat sa stea mai in umbra si s-a ocupat de sarcinile prevazute de functia de sef al Pentagonului, si in special de bugetul apararii, care va fi de 534 de miliarde de dolari anul viitor.

O dovada clara a schimbarii de atitudine a venit la sfarsitul saptamanii trecute, cand Pentagonul a anuntat ca Gates nu va participa la summitul NATO, care va avea loc in luna aprilie in Germania si Franta, pentru a se ocupa de buget. In plus, Gates nu a participat nici la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, de luna trecuta, fiind inlocuit de vicepresedintele Joe Biden, desi la acest tip de eveniment participa de obicei secretarii americani ai apararii.

"A inceput ca un luptator care se ocupa de Irak, iar acum s-a transferat in categoria de 'jucator in echipa', unde se rezuma la a-si indeplini sarcinile si are relatii bune cu ceilalti colegi ai sai de cabinet", a declarat profesorul Charles Stevenson de la facultatea Johns Hopkins.

Grizonat si tacut, Gates a devenit o vedeta nesperata in ultimii ani ai administratiei Bush, dupa ce a fost numit la conducerea Pentagonului in locul lui Donald Rumsfeld. Republicanul Robert Gates a supervizat o scadere a nivelului de violente din Irak. Membrii Congresului, atat cei democrati, cat si cei republicani, i-au apreciat calmul si stilul rezervat, o schimbare binevenita dupa atitudinea combativa a lui Rumsfeld si a altor membri din administratia Bush.

Fost sef al CIA, el s-a ocupat si de imbunatatirea relatiilor cu aliatii, a pledat pentru inchiderea centrului de detentie de la Guantanamo si a cerut, printre altele, suplimentarea fondurilor pentru Departamentul de Stat.

Succesul repurtat de Gates l-a determinat pe Barack Obama sa faca un pas fara precedent si sa-l pastreze in functie pe secretarul apararii in exercitiu.

"Sunt impresionat de cat de bine a reusit sa realizeze tranzitia", a declarat Stevenson, autorul cartii "SECDEF: Aproape imposibila datorie a secretarului apararii". "Nu se confrunta cu nicio problema mai importanta decat cea a bugetului", a adaugat Stevenson.

Gates a promis ca va face alegeri dificile in ceea ce priveste bugetul, in primul rand deoarece criza economica si costurile ridicate ale programelor de armament cer acest lucru, dar si pentru a pune accent pe importanta razboiului neconventional.

In timpul administratiei Bush, Gates a criticat Departamentul Apararii ca s-a concentrat pe posibile razboaie de amploare, in loc sa se pregateasca pentru lupta impotriva insurgentilor, cum a fost cazul in Irak sau in Afganistan, cu care Statele Unite urmau sa se confrunte.

"El isi da seama ca este responsabilitatea lui sa puna in aplicare cateva dintre schimbarile pe care le-a recomandat in ultimii doi ani", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell.

Declaratiile lui Gates au confirmat speculatiile potrivit carora mai multe programe costisitoare ar putea fi suspendate sau intrerupte. Printre acestea se numara proiectul de achizitie a unor avioane de lupta F-22, construite de Lockheed Martin Corporation, dar si programul U.S. Army's Future Combat Systems, un sistem ultraperformant de armament realizat de Boeing Co.

Morrell a declarat ca Gates nu a incercat sa evite lumina reflectoarelor de la investirea in functie a administratiei lui Obama, dar a hotarat ca sarcinile sale cele mai importante sunt sa isi cunoasca noii colegi din echipa pentru securitate nationala si sa puna la punct bugetul. Acesta "ia foarte, foarte mult timp", a declarat purtatorul de cuvant. "Dar indraznesc sa spun ca atunci cand va fi finalizat, secretarul (apararii - n.red.) nu va mai fi deloc in umbra. (...) Anticipeaza deja faptul ca isi va relua programul incarcat dupa ce va fi adoptat bugetul", a conchis Morrell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.