La finalul dezbaterii "Un proiect comun pentru regiunea Marii Negre", dupa ce multi participanti plecasera deja, spiritele s-au animat, un oficial MAE comparand conflictele inghetate cu mancarea congelata, iar europarlamentarul Jan Wiersma spunand ca numai culoarea Marii Negre este sigura.

"Imi place sa compar conflictele inghetate cu hrana congelata. Daca scoti hrana de la congelator, o dezgheti si n-o mananci pe toata si nici n-o pui inapoi la congelator, ea devine toxica. Ei bine, conflictele inghetate, daca se dezgheata, este foarte periculos sa incerci sa le ingheti din nou", a explicat Bogdan Mazuru, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul de Externe, la finalul dezbaterii "Un proiect comun pentru regiunea Marii Negre", care a durat peste opt ore si la sfarsitul catreia majoritatea scaunelor au fost goale.

"Regiunea Marii Negre este un proiect strategic si multidimensional pentru Romania", a mai spus secretarul de stat. Acesta a subliniat ca actorii din regiune nu trebuie sa se limiteze la a cere UE un rol mai mare in regiune, spunand ca este in primul rand o responsabilitate a tarilor riverane."UE nu poate fi insa un actor de succes in plan global, daca nu are impact in plan regional", a conchis Bogdan Mazuru.

Si vicepresedintele socialistilor europeni din Parlamentul European Jan Marinus Wiersma a incheiat intr-o nota de gluma. "Singurul lucru care se poate spune cu siguranta despre discutiile de astazi este ca exista o mare si ca este neagra", a spus amuzat europarlamentarul Jan Marinus Wiersma, facand aluzie la opiniile discordante expuse de-a lungul dezbaterii de luni.

Wiersma a facut referire le necesitatea unei atitudini tip "Barack Obama" pentru regiunea Marii Negre. "Propunerea noastra - Uniunea Marii Negre - trebuie privita ca un demers complementar pentru tarile care vor sa se apropie de UE. Ideea principala este ca trebuie sa incepem de undeva, iar instrumentele existente nu sunt suficiente pentru a solutiona ambitiile care au fost discutate astazi aici. Orice idee necesita timp pentru a fi implementata. Promovam ideile in legatura cu care avem convingerea ca sunt bune, dar nu avem de unde sa stim daca acestea vor functiona. Ne lipseste o 'Omaba-inspiration' (inspiratia de tipul lui Obama, n.r.) pentru a putea spune ca nimic nu este imposibil", a incheiat Wiersma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.