Adevaratul "razboi pentru apa" dureaza de peste 4.000 de ani. ONU face multe presiuni asupra guvernelor statelor sa integreze si politica de economisire a apei pe agenda prioritatilor.

Razboiul pentru apa ameninta planeta, chiar daca expertii se gandesc la o formula sa il evite, arata cotidianul francez Le Figaro. Organizatia Natiunilor Unite a tras un semnal de alarma intr-un raport publicat in urma cu o saptamana, care cere comunitatii internationale sa ia masuri in privinta modului de folosire a apei.

Potrivit raportului "Apa intr-o lume in schimbare", daca modul actual de gestionare a apei, "inechitabil si bazat pe risipa" va continua, consecintele vor fi grave pentru dezvoltarea si securitatea populatiei din anumite regiuni ale lumii.

In Africa si in Asia, in mod special, apa se imputineaza, atat din cauza cresterii demografice, cat si a schimbarii climatice, lasand la o parte tensiunile economice si politice particulare zonelor trasnfrontaliere de conflict. Situatia este critica in statele din desertul Sahara, unde gestiunarea resurselor de apa este una defectuoasa.

Egiptul, Sudanul si Etiopia se afla intr-o stare de "hidroconflict" pentru controlul fluviului Nil. In Zimbabwe, epidemia de holera, care a omorat peste 4.000 de oameni, a fost datorata infrastructurii hidraulice a statului. Expertii nu exclud ca pe acest continent sa inceapa conflicte pentru resursele de apa.

Din cauza micsorarii resurselor de apa, dar si a poluarii ei, Tibetul, "un izvor nesecat de apa" reprezinta pentru China un interes major. De asemenea, sunt de inteles si interesele Indiei pentru o parte din resursele raului Brahmaputra, unde hindusii se abateau din drumul spre Pekin.

In concluziile raportului ONU, specialistii atrag atentia ca din cauza risipei de apa se poate ajunge chiar la razboi, scenariu plauzibil, chiar daca singurul conflict din cauza resurselor de apa a avut loc intre doua state ale Mesopotamiei acum 4.000 de ani.

Conform ONU, statele trebuie sa integreze pe agenda lor o politica de protectie a resurselor de apa, care sunt folosite in fiecare ramura a vietii noastre. Din aceasta cauza, trebuie sa i se acorde o atentie speciala. "Noi cerem tuturor guvernelor sa sustina o legislatie mai buna si mai eficienta a managementului resurselor de apa si o politica mai transparenta de alocare a ei", a declarat William Cosgrove, unul dintre autorii raportului ONU.

In Uniunea Europeana exista din 2000 o directiva legata de resursele de apa, care impune un set de reguli legate de poluarea si consumul apei. Politicile UE referitoare la consumul de apa din aceasta directiva au in vedere un management al consumului de apa, o calitate mai ridicata a acesteia, o monitorizare atenta a chimicalelor din apa, cat si a poluarii ei, cat si verificarea risipei de apa pe suprafetele urbane mai ales, potrivit EurActiv. Astfel, chiar daca majoritatea statelor din Uniunea Europeana nu se confrunta cu seceta sau lipsa resurselor de apa, se constientizeaza necesitatea rationalizarii folosirii ei si mai ales a protejarii ei de poluare.

Lumea actuala nu pretuieste indeajuns de mult aceasta resursa limitata, adesea poluata si risipita.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.