Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) afirma intr-un raport confidential ca tratamentele aplicate de administratia Bush in inchisorile secrete ale CIA, detinutilor suspectati ca ar fi membri al-Qaida, reprezinta tortura, relateaza luni Washington Post citat Reuters.

Raportul, datat din 2007, subliniaza si ca unele practici americane reprezinta "tratamente crude, inumane sau degradante", potrivit Wahington Post. Documentul secret sugereaza ca Statele Unite au incalcat legile internationale care interzic torturarea sau maltratarea detinutului, conform NewsIn.

Concluziile CICR se bazeaza pe informatiile obtinute de angajatii sai care au avut acces la principalii 14 suspecti de terorism detinuti de CIA, dupa ce acestia au fost transferati la centrul de Guantanamo. Cei 14 au vorit de numeroase abuzuri, printre care batai, privare de somn, expunere la temperaturi extreme si simulare de inec.

Cel putin cinci copii ale raportului au fost prezentate unor inalti oficiali din CIA si de la Casa Alba, in 2007.

"Relele tratamente la care au fost supusi (detinutii - n.red.) in cadrul programului CIA, fie singure, fie combinate, reprezinta tortura", potrivit raportului.

Multe dintre detaliile acestor rele tratamente au fost facute publice anterior, dar CICR este cea mai inalta autoritate care le-a denuntat pana in prezent, iar in raportul sau termenul "tortura" apare pentru prima data intr-un context legal.

CIA a refuzat sa comenteze informatiile, in timp ce un oficial american care cunostea documentul CICR a declarat: "Este important sa tinem minte ca raportul prezinta declaratii ale teroristilor".

Fostul presedinte american George W. Bush a recunoscut ca CIA a folosit tehnici coercitive de interogare in cazul detinutilor suspectati ca ar fi membri al-Qaida. El a dat asigurari, insa, ca programul CIA respecta Conventia de la Geneva. Politicile antiterorism ale administratiei Bush au fost condamnate de organizatiile pentru apararea drepturilor omului, dar si de comunitatea internationala.

Programul CIA de detentie secreta si tehnicile dure de interogare au atras criticile comunitatii internationale. Romania si Polonia au fost printre tarile europene suspectate ca au gazduit inchisori secrete ale CIA, dar mult mai multe tari sunt banuite ca au cooperat cu Statele Unite dupa 11 septembrie. Presedintele Barack Obama a interzis tehnicile dure de interogare, in asteptarea unei revizuiri a politicilor administratiei.

CIA a recunoscut ca mai putin de 100 de suspecti au fost detinuti in inchisori secrete si o treime dintre ei au fost supusi la tehnici dure de interogare. Trei suspecti au fost supusi tehnicii de simulare a inecului, considerata o forma de tortura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.