Latul se stange in jurul lui John Demjanjuk, unul dintre marii criminali de razboi nazisti, in conditiile in care Statele Unite, unde are de putin timp statutul de imigrant fara acte, au spus ca sustin cererea justitiei germane, ce a emis miercuri un mandat de arestare.

Un tribunal german a emis miercuri mandatul impotriva lui John (Ivan) Demjanjuk, 88 ani, supranumit "Ivan cel groaznic", suspectat ca a fost gardian in lagarul nazist din Sobibor si ca a ajutat la uciderea a cel putin 29.000 de evrei", relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Departamentul american al Justitiei a spus ca va coopera. "Guvernul american, prin Departamentul Justitiei si Departamentul de Stat, a fost in contact strans cu omologii germani pe acest subiect si vom continua sa oferim asistenta", a spus un purtator de cuvant.

Administratia nu a precizat ce raspuns va da cererii pentru trimiterea in Germania a acestui barbat, care locuieste in Ohio si caruia i-a fost retrasa cetatenia americana in 2002.

"Lucram la acest dosar de multa vreme", a declarat Eli Rosenbaum, directorul Biroului de Investigatii Speciale, interagentie a Ministerului justitiei care ancheteaza crimele de razboi.

Potrivit Ministerului german al Justitiei, "exista doua posibilitati: fie Demjanjuk este expulzat din SUA, vine in Germania si mandatul este executat, fie Germania face o cerere de extradare". "In prezent, el are statutul unui strain in asteptarea deportarii, nu poate ramane in SUA. Altceva, nu stiu", a rezumat istoricul Muzeului Holocaustului din Washingtion, Peter Black. "Aducerea sa in justitie depinde de rapiditatea procesului si de autoritatile germane, dar acestea par foarte hotarate", a subliniat el, notand ca, in pofida faptului ca Demjanjuk are 89 de ani, el este "unul dintre cei mai tineri" criminali de razboi nazisti in viata.
Ucrainean de origine, Demjanjuk este acuzat ca i-a servit "voluntar" pe nazisti in lagare ca Sobibor si Majdanek din Polonia. El a sosit in Statele Unite in 1952 impreuna cu familia, s-a angajat in industria auto si s-a instalat in Ohio. Condamnat la moarte in Israel in 1988, el a fost achitat de Curtea Suprema israeliana, din cauza indoielilor legate de identitatea sa.

In 2002, un judecator american i-a retras cetatenia americana. Din 2005, este vizat de o procedura de expulzare ordonata de un judecator.

In anii '70, Demjanjuk a fost recunoscut de persoane care au trecut prin lagarele naziste ca fiind "Ivan cel groaznic", unul dintre calarii din lagarul Treblinka din Polonia. Prima tentativa de a-i fi retrasa cetatenia americana dateaza din 1977. "Insa Demjanjuk nu este Ivan cel groaznic", reaminteste istoricul Peter Black, subliniind ca barbatul a fost achitat pe aceasta baza de Curtea Suprema israeliana in 1993.

Nascut in Ucraina la 3 aprilie 1920, Demjanjuk se afla in Armata Rosie cind a fost capturat de nazisti in primavara lui 1942. Ales pentru a lucra in lagare, el este format in lagarul din Treblinka. Acesta era practic "o scoala de formare pentru crimele in masa", a subliniat Black. Apoi, a servit in lagarele Sobibor si Majdanek din Polonia si in Flossenburg, in Bavaria. Sobibor a fost descris de Biroul de anchete speciale din Departamentul american al Justitiei ca "locul de pe aceasta planeta care semana cel mai mult cu infernul".

Supravietuitori ai lagarelor au spus ca Demjanjuk ii impingea pe evrei cu lovituri de picioare si cu lovituri de arma pentru a-i face sa coboare mai repede din vagoanele in care erau adusi. De asemenea, era unul dintre cei care actionau manetele pentru infiltrarea de monoxid de carbon in camerele de gazare.
Ucraineanul a pretins mereu ca a fost obligat de nazisti sa faca acste lucruri si a spus ca a fost confundat de supravietuitori cu alti gardieni, care erau de o cruzime iesita din comun.

Demjanjuk este "un batran bolnav", a subliniat avocatul sau, in urma cu cateva zile, sugerand ca acesta nu ar putea suporta un proces.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.