Dalai Lama a acuzat marti China ca a facut din Tibet "un infern" si a "ucis" sute de mii de tibetani, declaratie facuta la marcarea a 50 de ani de la esecul revoltei antichineze, care a determinat Beijingul sa consolideze securitatea in zona, relateaza AFP.

Din Dharamsala, nordul Indiei, Dalai Lama a reiterat revendicarea unei "autonomii semnificative" pentru Tibet. "Ultimii 50 de ani au fost marcati de suferinta si distrugere pentru teritoriul si poporul din Tibet", a spus el, conform NewsIn.

"Odata Tibetul ocupat, guvernul comunist chinez a efectuat acolo o serie de campanii de violenta si reprimare. Tibetanii au trait un infern pe pamant", a subliniat Dalai Lama.

"Ca o consecinta imediata, sute de mii de tibetani au murit", a spus el.

Dupa invadarea si ocuparea Tibetrului de catre China, in 1950-1951, al 14-lea Dalai Lama a fugit la 17 martie 1959 si a trecut frontiera indiana pe 30 martie, la 13 zile de la declansarea unei insurgente in Lhassa impotriva regimului chinez.

"Insa, chiar si astazi, tibetanii din Tibet traiesc in teama: religia, lor, cultura, limba si identitatea le sunt amenintate de disparitie. Tibetanii sunt considerati criminali care nu merita decat moartea", a spus Dalai Lama.

Totusi, el - om politic pragmatic si fin diplomat - a aparat mereu o strategie a nonviolentei si concilianta fata de China, renuntand de mult la a cere independenta si folosind o diplomatie a "caii de mijloc", cerand doar "autonomie culturala".

"Noi, tibetanii, suntem in cautarea unei autonomii legitime si semnificative care sa ne permita sa traim in cadrul Chinei", a repetat Dalai Lama, in varsta de 73 de ani. "Nu am nicio indoiala: dreptatea va invinge in cauza tibetana", a subliniat el, cerandu-le din nou tibetanilor sa "spere in ce este mai bine, pregatindu-se pentru ce este mai rau".

In noiembrie, Dalai Lama a recunoscut esecul luptei sale pentru o autonomie "semnificativa", dupa opt ani de negocieri cu Beijingul.

Pentru impiedicarea protestelor cu ocazia marcarii a 50 de ani de la revolta, China a desfasurat importante forte de securitate in Tibet. Potrivit unor localnici, politia si armata sunt prezente peste tot in regiune.

In aceeasi linie, politia a expulzat marti jurnalisti AFP dintr-o zona tibetana din vestul Chinei, unde acestia vizitau o manastire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.