Decizia Marii Britanii de a renunta la organizarea referendumului privind Constitutia europeana adanceste criza de identitate prin care trece UE, dupa votul negativ al francezilor si olandezilor. Seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a anuntat luni, in Camera Comunelor, ca guvernul nu va mai inainta legislativului un proiect de lege pentru organizarea consultarii populare, in primavara viitoare. Situatia se agraveaza o data cu anuntul Poloniei si Danemarcei privind posibila amanare a referendumurilor din tarile respective. In acest moment, summit-ul european de la mijlocul lunii iunie se anunta esential pentru soarta Constitutiei si viitorul Uniunii Europene.

Ministrul britanic Jack Straw a evitat sa ingroape definitiv Tratatul constitutional, afirmand ca este posibil ca Marea Britanie sa consulte, pana la urma, populatia, daca se schimba "circumstantele". Oficialul a precizat ca soarta controversatei Constitutii trebuie discutata la reuniunea Consiliului european de la Bruxelles, din 16-17 iunie.

Liderii europeni se agata acum de speranta - destul de subreda - ca lucrurile se mai pot drege peste cateva zile. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat ca nici unul dintre membrii UE nu au luat o decizie finala in privinta textului fundamental. "Toate semnalele pe care le-am primit - inclusiv de la Marea Britanie - indica faptul ca toti asteapta Consiliul european pentru a decide ce fac in continuare", a declarat Barroso, citat de Reuters. "Este clar ca exista doua probleme - votul negativ al francezilor si al olandezilor - de aceea cred ca problema trebuie solutionata in familie", a spus seful Comisiei, care i-a sfatuit pe membrii UE sa nu ia o decizie finala pana nu se consulta intre ei.

Mesajele tarilor care urmeaza sa organizeze referendumuri sunt insa din ce in ce mai alarmante. Presedintele polonez Aleksander Kwasniewski a pus paie pe foc, anuntand ieri o posibila amanare a referendumului programat pentru la toamna, daca nu se ajunge la un compromis la urmatorul summit european. Anuntul este cu atat mai surprinzator, cu cat Polonia a fost pana acum un suporter infocat al Constitutiei. Si premierul danez Anders Fogh Rasmussen a anuntat ca tara sa este in "stand-by". Sondaje de opinie realizate in Danemarca, Cehia si Luxemburg indica un avans al euro-scepticilor.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a carui tara detine presedintia UE, incearca sa "dreaga busuiocul", spunand ca decizia Marii Britanii de a suspenda referendumul nu inseamna ca Tratatul constitutional este compromis definitiv. "Situatia ar fi fost iremediabila daca britanicii ar fi spus ca nu ratifica tratatul, ceea ce nu este cazul".

Premierul britanic reales, Tony Blair, care preia la 1 iulie presedintia UE, sprijina in continuare Constitutia europeana, chiar daca si-a reorientat prioritatile de politica externa spre Africa. El a declarat ieri pentru Financial Times ca Europa largita are nevoie de reguli noi pentru a functiona. Totusi, renuntarea la referendum ii convine de minune lui Blair, care ar putea fi fortat sa demisioneze in conditiile esecului unui referendum. Ultimele sondaje de opinie arata ca 64% dintre britanici spun "Nu" textului fundamental, doar 20% fiind in favoarea Constitutiei.

Toata tevatura pe tema Constitutiei europene a afectat si moneda unica europeana, care se resimte pe fondul crizei politice. Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker a spus luni, la reuniunea ministrilor de Finante ai UE, ca pietele europene au reactionat exagerat la "prostii" si a avertizat ca exista riscul ca ratele de schimb ale euro sa nu mai reflecte realitatile economice.

Secretarul general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, a spus, ieri, ca integrarea europeana in materie de securitate si aparare trebuie sa continue, in ciuda votului negativ din Franta si Olanda.

Nevoia de o Europa puternica nu s-a schimbat de la "Nu"-ul spus de alegatorii francezi si cei olandezi, a spus Scheffer, intr-un interviu acordat ziarului "International Herald Tribune".

"NATO are nevoie de o Europa puternica", sustine Scheffer. Secretarul general al NATO a reiterat ideea potrivit careia dezvoltarea UE in materie de securitate sa se faca conform tratatelor dintre cele doua organizatii: "Avem nevoie de o dezvoltare a Uniunii in paralel cu cea a NATO", a mai spus Scheffer.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.