Marocul a decis sa rupa relatiile diplomatice cu Iranul, incepand de vineri, in urma criticilor republicii islamice fata de sustinerea acordata de Rabat Bahreinului, o decizie care suprinde Iranul, relateaza AFP.
In 25 februarie, Rabatul si-a rechemat pentru consultari insarcinatul interimar cu afaceri de la Teheran, pentru a protesta fata de "expresiile inoportune" ale Iranul in legatura cu sustinerea Marocului pentru Bahrein. Ministrul marocan de externe, Taieb Fassi Fihri, l-a convocat in aceeasi zi pe ambasadorul Iranului la Rabat, Vahid Ahmadi, pentru a-si exprima protestul, dupa cum arata NewsIn.

Fassi Fihri a exprimat "uimirea" Marocului in legatura cu "unele expresii inoportune dintr-un comunicat oficial iranian din 20 februarie", in legatura cu sustinerea Marocului fata de "unitatea si integritatea teritoriala a regatului Bahrein".

Potrivit Rabatului, Iranul a protestat fata de pozitia marocana, convocandu-l, in 20 februarie, pe insarcinatul cu afaceri al Marocului la Ministerul de Externe de la Teheran.

Surse oficiale marocane au declarat ca Fassi Fihri i-a explicat ambasadorului iranian ca sustinerea Marocului fata de Bahrein se explica prin "atasamentul regatului fata de legalitatea internationala, fata der relatiile de buna vecinatate intre tari si prin solodaritatea sa totala cu un strat frate, membru al ONU, activ in Liga Araba". Marocul a fost surprins din reactia Iranului, in conditiile in care majoritatea tarilor arabe i-au impartasit pozitia, potrivit aceleiasi surse.

O saptamana mai tarziu, Rabatul nu a primit nicio explicatie pentru aceste actiuni, se arata intr-un comunicat al Ministerului marocan de Externe. Potrivit acestuia, "aceasta atitudine inadmisibila, orientata numai impotriva Marocului, este dublata si de un activism dovedit al autoritatilor din aceasta tara (Iranul - n.red.) si in specialal reprezentantei sale diplomatice la Rabat, vizand sa altereze bazele religioase diplomatice ale regatului, sa submineze bazele identitatii ancestrale a poporului marocan si sa incerce sa ameninte unicitatea cultului musulman si ritului sunnit malekit din Maroc, al carui garant este" regele Mohammed al VI-lea.

"Acest tip de actiuni structurate si sustinute reprezinta o ingerinta intolerabila in afacerile interne ale regatului si sunt cotrare regulilor si deonotolgiei actiunii diplomatice", potrivit ministerului. Reactia Marocului este legitima, normala si logica", a declarat vineri Fassi Fihri. "Marocul a fost singurul (stat - n.red.) al carui insarcinat cu afaceri la Teheran a fost convocat, dupa ce si-a exprimat solidaritatea fata de Bahrein si de integritatea sa teritoriala", a subliniat el.

In replica, miniastrul iranian de externe Manouchehr Mottaki s-a declarat sambata surprins de decizia Marocului. "Actiunea Guvernului marocan este surpinzatoare si ridica intrebari", a spus el. "Asteptam o delegatie parlamentara (marocana -n.red.) sa participe la conferinta pentru Gaza (care a avut loc in cursul saptamanii - n.red.), dar nu a venit. Vom oferi un raspuns intr-o declaratie", sambata, a adaugat el.

Relatiile dintre Iran si Bahrein s-au tensionat decent, dupa ce un oficial de la Teheran a calificat acest regat drept "a 14-a provincia iraniana" istorica, Dar duminica, Iranul a anuntat ca respecta suveranitatea Bahreinului si ca nu vrea sa "redeschida dosarele trecutului".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.