Opt candidati la functia de deputat, dintre care patru detin cetatenie romana, s-au retras de pe lista electorala a Partidului Comunistilor din Republica Moldova, a anuntat joi Comisia Electorala Centrala, informeaza UNIMEDIA.

Actualul ministru al educatiei si tineretului, Larisa Savga, naistul Constantin Moscovici, Rotaru Doina-Maria si Gheorghe Rotaru detin si cetatenia romana si se regaseau pe lista electorala a PCRM.
Potrivit UNIMEDIA, Comisia Electorala Centrala a acceptat modificarile in lista Partidului Comunistilor din Republica Moldova, potrivit NewsIn.

Constantin Moscovici a ocupat locul 34 in lista electorala a PCRM, iar Larisa Savga locul 63.
Printre cei care si-au anuntat retragerea de pe lista PCRM este si Olga Untila, directorul Centrului de Posta din Calarasi, care a depus cererea de obtinere a cetateniei romane.

Legislatia in vigoare a Republicii Moldova interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functia de deputat, dar le permite sa candideze.

Chiar PCRM a modificat in primavara anului trecut legislatia, in asa fel incat persoanele cu dubla cetatenie nu pot detine functii publice. Modificarea i-a afectat in principal pe cei care in paralel cu cetatenia moldoveneasca detin si cetatenia Romaniei. In acelasi timp, in presa moldoveana s-a speculat mult faptul ca mai multe persoane de pe listele PCRM ar putea detine si cetatenia Federatiei Ruse, insa acest lucru nu poate fi verificat, deoarece Rusia nu face publice listele persoanelor carora le acorda cetatenie, spre deosebire de Romania, care publica aceste liste in Monitorul Oficial.

La 7 decembrie 2007 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care sunt impuse o serie de restrictii la ocuparea functiilor publice pentru persoanele care detin mai multe cetatenii. La 29 aprilie 2008 legea a fost promulgata de presedintele Voronin, iar la 13 mai 2008 a fost publicata in Monitorul Oficial.

Conform modificarilor la legislatie adoptate in primavara anului trecut, daca o persoana cu dubla cetatenie devine deputat, aceasta trebuie fie sa renunte la mandat, fie sa depuna cerere de renuntare la cea de a doua cetatenie.

Primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, si avocatul Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, au depus o plangere la CEDO impotriva Guvernului Republicii Moldova privind incalcarea dreptului lor de a fi alesi la functia de deputat in Parlamentul Republicii Moldova, deoarece ambii politicieni detin si cetatenia Romaniei.

Modificarea legislativa a fost dur criticata de structurile europene ca fiind neconforme Conventiei europene a drepturilor omului, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis o sentinta care obliga autoritatile moldovene sa elimine aceasta restrictie din legislatie. Chiar daca expertii europeni au insistat ca modificarea sa fie efectuata inaintea alegerilor parlamentare din 2009, majoritatea parlamentara comunista de la Chisinau a refuzat sa faca acest lucru prevalandu-se de faptul ca legislatia electorala nu poate fi modificata cu sase luni inaintea alegerilor. Chisinaul a contestat decizia CEDO in Marea Camera a instantei de la Strasbourg.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.