Aerul din Bulgaria este cel mai poluat din Uniunea Europeana, cu cea mai mare cantitate de particule de praf, potrivit unui raport prezentat de Ministerul Mediului

Potrivit studiului, nivelul mediu de particule din aer a crescut in ultimii ani la 55 de micrograme pe metru cub, fata de media de 30 de micrograme pe metru cub din celelalte state membre UE, relateaza NewsIn, citand AFP. Norma maxima admisa este de 40 de micrograme pe metru cub de aer.

Fenomenul se explica prin intensificarea traficului rutier si invechirea parcului auto, prin folosirea carbunelui pentru incalzire si prin faptul ca centralele termice si industria grea nu respecta inca normele Uniunii, la doi ani de la aderare, arata raportul.

Cel mai poluat este orasul metalurgic Pernik, unde cantitatea medie de particule de praf este de 92 de micrograme pe metrul cub. In Plovdiv, al doilea oras bulgar ca nivel de poluare, s-au inregistrat 70,9 micrograme de praf in metrul cub de aer, in timp ce locuitorii Sofiei inspira cate 62 de micrograme de particule pentru fiecare metru cub de aer.

Particulele, care cuprind in special funingine, saruri, polen, bacterii si virusuri, pot avea efecte alergenice si cancerigene, potrivit medicilor.

Raportul preconizeaza faptul ca Bulgaria va respecta normele europene incepand din 2011 in ceea ce priveste particulele, metalele grele si oxidul de carbon, dupa ce vor fi impuse normele europene privind emisiile de gaze ale autovehiculelor si sistemele de filtrare din industrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.