Miercuri a inceput la New York procesul unui traficant de arme arestat in Romania in 2007, Mousa Tareg Al Ghazi, acuzat ca voia sa vanda arme romanesti si bulgare rebelilor columbieni, informeaza Reuters.

Mousa Tareg Al Ghazi, in varsta de 62 de ani, libanez potrivit Reuters, polonez de origine palestiniana potrivit presei romanesti, este acuzat ca a luat parte la o tranzactie de armament cu Monzer al-Kassar, sirian condamnat pentru terorism, care si-a aflat sentinta luna trecuta. Kassar, pe care procurorii americani l-au numit unul dintre cei mai prolifici traficanti de arme din lume, a primit saptamana trecuta 30 de ani de inchisoare, relateaza NewsIn. Cel de-al treilea suspect in acest dosar, chilianul Felipe Moreno Godoy, arestat in Romania odata cu al Ghazi, a primit deja 25 de ani de inchisoare.

Procurorii americani sustin ca al Ghazi a luat parte la tranzactie crezand ca armele vor ajunge la Fortele Armate Revolutionare din Comumbia (FARC) si a crezut ca acestea vor fi folosite impotriva americanilor care incearca sa puna capat traficului cu cocaina. "Tareg Al Ghazi a primit sansa de a pune arme in valoare de milioane de dolari in mainile unor oameni pe care ii credea teroristi", a declarat procurorul Brendan McGuire, adaugand ca al Ghazi ar fi avut de castigat pana la 500.000 de dolari din tranzactie.

Cazul impotriva lui Al Ghazi se bazeaza in mare parte pe marturiile a trei agenti sub acoperire, dintre care doi s-au dat drept de membri FARC dornici sa cumpere arme. Principalele probe din dosar sunt inregistrari video ale negocierilor pentru tranzactie, care au avut loc in Spania.

Insa avocatul lui Al Ghazi, Marc Agnifolo, spune ca acesta a fost obligat sa ia parte la tranzactie de unul dintre informatori si, in plus, credea ca tranzactia este legala. "Aceste probe nu va vor convinge ca Tareq al Ghazi stia ca vor fi ucisi americani" cu armele furnizate de el, a declarat avocatul adresandu-se juriului unui tribunal federal din Manhattan.

Impotriva lui Al Ghazi au fost formulate patru capete de acuzare pentru complot, inclusiv acordul de a vinde arme FARC, grupare considerata terorista in Statele Unite.

Autoritatile americane au declansat in 7 iunie 2007 o actiune antiterorista la nivel international. Dupa retinerea in Spania a lui Monzer al-Kassar, considerat capul retelei de terorism, autoritatile de la Bucuresti i-au retinut, in seara zilei de 7 iunie, aproape simultan, pe cetateanul polonez de origine palestiniana Mousa Tareg Al Ghazi si pe chilianul Luis Felipe Godoy Moreno. Acuzati de terorism in SUA, ei au fost predati la 16 octombrie, pe aeroportul international "Henri Coanda", unei escorte speciale a politiei americane.

Ei au fost ridicati in data de 7 iunie 2007, in jurul orei 22.00, din hotelurile in care erau cazati la Bucuresti - palestinianul la Hotelul Opera, iar chilianul la Hotelul Confort. Potrivit cercetarilor, Mousa Tareg Al Ghazi si Luis Felipe Godoy Moreno aflasera ca din Romania pot cumpara componente pentru rachete antiaeriene la un pret cu mult mai mic decat in oricare colt al lumii si aveau pregatita pentru achizitii suma de 3,5 milioane de dolari.

Cei doi ajunsesera in Romania in 5 iunie 2007, calatorind cu avioane apartinand unor companii aeriene diferite. In Romania nu au luat legatura unul cu celalalt niciodata, au dormit in locuri diferite si in fiecare zi au schimbat hotelurile.

Al Ghazi si Moreno erau urmariti international pentru punerea in executare a unui mandat de arestare emis la data de 29 mai 2007 de catre un judecator din cadrul Curtii Districtuale de Sud al statului New York pentru comiterea infractiunilor de asociere in vederea furnizarii de resurse unei organizatiii teroriste, spalare de bani, asociere in vederea obtinerii si folosirii de rachete antiaeriene si asociere in vederea uciderii unor cetateni ai Statelor Unite ale Americii.

Cei doi au fost monitorizati timp de aproximativ o luna de procurorii DIICOT din cadrul Parchetului General si politistii de frontiera din cadrul Directiei de Combatere a Infractionalitatii Transfrontaliere (DCIT) din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, cu sprijinul politistilor din cadrul Biroului National Interpol.

Kassar si complicii sai au promis gherilelor columbiene de extrema-stanga FARC ca le vor face rost de armament fabricat in Romania si Bulgaria, pe care urmau sa-l trimita in Columbia la bordul unui vas-cargou grecesc. Kassar, care era in atentia autoritatilor americane de peste 30 de ani, avea conturi bancare deschise in mai multe tari, inclusiv in Romania si Bulgaria, a scris presa americana. Potrivit ziarelor americane, Kassar si cei doi complici ai sai ar fi promis gherilelor FARC 8.000 de mitraliere, doua milioane de gloante, 120 de lansatoare de grenade, 2.400 de grenade de mana si rachete sol-aer (SAM) pentru a dobori elicoptere militare americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.