Serviciile ucrainene de securitate, SBU, au anuntat miercuri ca fortele lor au patruns in sediul companiei energetice Naftogaz, in cadrul unei investigatii penale. Premierul ucrainean Iulia Timosenko sustine insa ca raidul fortelor ucrainene de securitate la sediul Naftogaz a urmarit sa paralizeze sistemul de gaz al tarii.

Raidul a avut legatura cu 11 miliarde metri cubi de gaz ceruti de o societate care serveste drept intermediar, a spus Timosenko, potrivit NewsIn. "Este o lupta pentru 11 miliarde metri cubi de gaz, care apartin acum Ucrainei. Societatea RosUkrEnergo ii doreste, dar guvernul nu ii va da", a subliniat ea.

RosUkrEnergo, pana recent intermediar pentru gaz intre Rusia si Ucraina, a fost acuzata de Timosenko de coruptie. Conform acordului semnat in ianuarie, Rusia si Ucraina au decis eliminarea acestei societati din proces.

In sediul companiei Naftogaz au patruns 20 de persoane inarmate si cu cagule, a informat anterior purtatorul de cuvant Valentin Zemlianski. Grupul a intrat in sediul Naftogaz in jurul orei locale si a Romaniei 12.30. "I-au impins pe gardieni la o parte ca sa intre. Avem impresia ca incearca sa blocheze anumite birouri" si in special pe cel al adjunctului companiei, Igor Didenko, a spus purtatorul de cuvant.

Acesta nu a putut explica scopul prezentei acestui grup de oameni. "Nu au cerut nimic", a declarat purtatorul de cuvant, potrivit caruia necunoscutii nu s-au legitimat.

"Presupunem ca acesti oameni sunt de la serviciul special Alfa" din cadrul SBU, aflat in subordinea presedintelui Viktor Iuscenko. "Si ieri, colaboratori ai SBU au venit la Naftogaz, au incercat sa confiste documente, inclusiv contractele semnate cu Gazprom", a continuat el, fara a putea sa confirme daca cele doua evenimente au legatura unul cu celalalt.

Serviciul de presa al SBU a confirmat pentru Reuters ca anchetatorii sai sunt la sediul Naftogaz, dar a negat ca acestia ar fi mascati sau ca Naftogaz nu ar fi fost anuntat dinainte de sosirea lor. "O investigatie obisnuita are loc in acest moment", a declarat purtatoarea de cuvant a SBU, Marina Ostapenko, adaugand ca nu intelege de ce se face atat de mult caz de incident.

"Este un grup de investigatie, nu mascati. Nu ii credeti pe cei de Naftogaz, daca va spun ca nu au fost anuntati de operatiune. Toata lumea stia ca va veni un grup de anchetatori pentru a confisca niste documente... Tot ce se intampla este in cadrul legii", a adaugat ea.

Rusia suspendase livrarile de gaz catre Ucraina in 1 ianuarie, provocand o indelungata criza care a afectat dur mai multe tari europene. Un compromis a fost gasit in 19 ianuarie si aprovizionarile au fost reluate.

Contractele incheiate atunci de Gazprom si Naftogaz au fost aprobate de premierul Iulia Timosenko, care a asistat la semnarea lor. Insa presedintele, aflat in conflict deschis cu Timosenko, a apreciat ca prevederile lor sunt contrare intereselor nationale. Mai mult, Iuscenko a amenintat la un moment ca daca se va dovedi ca seful Naftogaz Oleg Dubina a fost supus la presiuni pentru a semna contractele, acestea vor fi anulate.

Evenimentele intervin in contextul in care Parlamentul ucrainean, dominat de Timosenko si aliatii sai, l-a demis marti pe seful diplomatiei, un apropiat al lui Iuscenko, printre altele o deputata reprosandu-i expulzarea atasatului militar la Bucuresti. Vestea expulzarii a intervenit in plin scandal de spionaj la Bucuresti, cu arestarea unui subofiter din MApN si a unui fostu oficial de la ambasada bulgara pentru vanzare de secrete, posibil Ucrainei.

Tot marti, Parlamentul de la Kiev a aprobat si o lege ce faciliteaza demiterea presedintelui de catre legislativ.

Timosenko, aflata miercuri la Paris, declarase marti pentru prea franceza ca doreste alegeri legislative anticipate cat mai curand posibil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.