Ministrul georgian al apararii a cerut Occidentului sa opreasca ceea ce considera a fi continuarea expansiunii militare ruse in cele doua regiuni separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud si a subliniat ca un nou atac rus nu poate fi exclus, relateaza Reuters.

Kremlinul a recunoscut independenta celor doua regiuni dupa conflictul ruso-georgian din august.
Ministrul georgian David Siharulidze a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, ca obiectivul razboiului rus din august a fost "schimbarea regimului", dar ca Moscova a esuat. Dezvoltarea militara rusa in lipsa unei monitorizari internationale inseamna ca situatia ramane fragila, a precizat el.

Ministrul a mai declarat ca Tbilisi a remarcat activitati in zona propusei baze navale ruse din Abhazia si a aflat ca o baza din epoca sovietica, aflata langa orasul abhaz Gudauta, este "deplin operationala" si sub controlul Rusiei.

"Atat UE, cat si Statele Unite si-au exprimat clar pozitia cu privire la aceste activitati. Daca aceasta presiune politica va continua, va avea un rol important in oprirea...activitatilor pe care le intreprind rusii", a spus Siharulidze.

"Climatul de securitate este ingrijorator. Constituie un pericol nu numai pentru Georgia, ci pentru intreaga regiune", a subliniat ministrul.

Intrebat daca este posibil un nou conflict, el a spus: "Misiunea noastra este sa fim pregatiti sa rezistam, daca Rusia decide sa atace Georgia, orasele mari, liniile de comunicatii vitale. Credem ca aceasta varianta nu poate fi exclusa".

"Am constatat activitati in zona bazei navale din Oceamcire", a spus Siharulidze, fara sa precizeze despre ce este vorba. Televiziunea georgiana a prezentat zilele trecute informatii potrivit carora nave ale marinei ruse au ancorat in Oceamcire. Unii oficiali abhazi au vorbit despre Oceamcire ca o posibila alternativa la Sevastopol, unde are baza Flota rusa de la Marea Neagra.

Siharulidze a pus sub semnul intrebarii numarul de 7.600 de militari rusi stationati in Abhazia si Osetia de Sud. "Este vorba mai degraba de circa 10.000 de militari", a spus el.

Occidentul a spus ca raspunsul Rusiei la conflictul din august a fost disproportionat. Trupele ruse au ajuns la 40 de kilometri distanta de Tbilisi, invingand armata georgiana in doar cinci zile.

Siharulidze a estimat ca pagubele suferite de armata georgiana in urma conflictului se ridica la 200 milioane de dolari.

In alta ordine de idei, el a confirmat ca Georgia va trimite 160 de militari in cadrul fortelor NATO din Afganistan, in urma retragerii celor 2.000 de militari ai sai din Irak anul trecut. "Angajamentul nostru subliniaza ambitiile Georgiei de a adera la NATO, in pofida opozitiei ruse. Aderarea la NATO este in continuare prioritatea noastra numarul unu", a conchis ministrul georgian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.