Presedintele american, Barack Obama, a trimis luna trecuta o scrisoare secreta presedintelui rus, Dmitri Medvedev, prin care ii propune ca Rusia sa impiedice Iranul sa construiasca bombe nucleare, cu promisiunea ca SUA va renunta la instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa de Est.

Potrivit unor oficiali americani, scrisoarea i-a fost dusa lui Medvedev de catre reprezentanti ai administratiei americane acum trei saptamani. In aceasta scrie ca Statele Unite nu vor mai continua sa sustina sistemul de interceptare din Europa de Est, propus de administratia Bush, caruia Rusia i se opune vehement, daca Rusia convinge Iranul sa renunte la constructia arsenalului nuclear si a rachetelor balistice, relateaza cotidianul New York Times.

Oficialii care au descris continutul mesajului din scrisoare au cerut sa ramana in anonimat deoarece scrisoarea nu a fost data publicitatii. In realitate, ea are ca scop oferirea unui stimulent Moscovei de a face front comun cu Washington impotriva Iranului. Relatiile stranse militare, economice si comerciale ale Rusiei cu Teheranul, i-au accentuat influenta acolo, fapt care a intarit rezistenta Iranului in fata Statelor Unite.

"Scrisoarea spune rusilor: colaborati sau taceti", a explicat un membru al administratiei. "Nu ne asteptam ca rusii sa raspunda ca-si vor da silinta, ci chiar ca vor actiona, pentru ca pericolul trebuie sa dispara", a adaugat el.

Moscova nu a dat niciun raspuns, insa un oficial rus a declarat ca ministrul de externe rus Sergey Lavrov va discuta ceva legat de scutul antiracheta cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, cand se vor intalni vineri la Geneva. Obama si Medvedev se vor intalni prima data pe 2 aprilie in Londra.

Scrisoarea lui Obama este un raspuns la o alta primita de el de la seful statului rus imediat dupa inaugurarea acestuia ca presedinte, in care ii cere sa contribuie la revitalizarea relatiilor dintre Rusia si SUA. Printre altele, in scrisoare, se afla si propunerea de extindere a armelor strategice din Afganistan pentru imultirea cailor de acces suplimentare, avand in vedere ca tratatul dintre cele doua state referitor la aceasta problema expira anul acesta.

Planul initial in ceea ce priveste sistemul de aparare impotriva Iranului era sa se construiasca un scut antiracheta pe teritoriul Republicii Cehe si 10 rachete de interceptare pe cel al Poloniei, teritorii pe care Rusia le considera parte din sfera ei de influenta, a fost o prioritate importanta a presedintelui George Bush pentru a avea sub observatie Iranul, in caz ca-si dezvolta arsenalul nuclear. Bush nu a vrut sa accepte propunerea Rusiei de a instala o parte din scutul de aparare pe teritoriul ei, pentru ca sa nu fie cumva folosit impotriva ei.

Administratia Obama pare sa regandeasca acum aceasta idee, insa nu este clar ca doreste o parte din scut in Rusia, ci mai degraba un front comun impotriva Iranului.

Pe de alta parte, Polonia si Cehia insista ca acordul semnat anul trecut cu SUA sa fie respectat, deoarece datorita lui, ele si-au consolidate relatiile cu partenerii UE, cu Washingthon, dar si cu Rusia. "Noi dorim ca acordul sa fie onorat si sa continuam constructia scutului antiracheta", a declarat ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski saptamana trecuta la intalnirea cu Hilary Clinton, potrivit EUobserver.

Iranul reintra in ofensiva impotriva SUA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.