Presedintele cubanez Raul Castro incepe sa isi puna amprenta asupra Cubei si sa iasa din umbra fratelui sau, indepartand din Guvern mai multe personalitati apropiate lui Fidel Castro, intr-o remaniere care presupune schimbarea a nu mai putin de opt ministri, relateaza Reuters.

Remanierea, care intervine la un de la instalarea sa oficiala la putere, a fost explicata prin preocuparea eficientizarii sistemului comunist, dar da, in acelasi timp, o lovitura celor mai cunoscuti lideri comunisti tineri din Cuba, in timp ce Castro isi consolideaza puterea. Schimbarile nu par sa semnaleze o modificare politica brusca din partea lui Castro, in varsta de 77 de ani, dar ar putea sa il ajute sa modernizeze economia, dirijata de stat, au explicat analisti, potrivit NewsIn.

Ministrul de externe Felipe Perez Roque, in varsta de 43 de ani, este cea mai importanta personalitate inlocuita din functie, dar si Carlos Lage. in varsta de 57 de ani, considerat de multi un reformator economic, a fost demis din functia de sef de cabinet. El a fost inlocuit de un ofiter militar de rang inalt, Jose Amado Ricardo Guerra. Lage si-a mentinut, insa, functia de vicepresedinte.

Indepartarea lui Perez Roque, fost secretar personal al lui Fidel Castro si unul dintre cei mai vizibili oameni din Guvern, are loc in pofida succeselor inregistrate recent in politica externa si pe fondul sperantelor ca presedintele american Barack Obama va imblanzi embargoul comercial impus Cubei in urma cu 47 de ani.

Perez Roque a pledat intens in favoarea mentinerii socialismului cubanez, iar in ultimele luni a consolidat sau a reluat relatiile Cubei cu restul lumii. El a obtinut sustinerea Americii Latine in cadrul unei campanii impotriva embargoului american. In utlimul timp, insa, el a vorbit in termeni neobisnuit de pozitivi despre speranta imbunatatirii relatiei cu Statele Unite.

Fostul adjunct al lui Roque, Bruno Rodriguez, a fost numit sa il inlocuiasca.

Printre alte personalitati demise se mai numara Raul de la Nuez (ministrul comertului exterior) si Jose Luis Rodriguez Garcia (ministrul economiei si planificarii). De asemenea, ministerele Pescuitului si Productiei Alimentare au fost unificate, la fel ca si ministerele pentru Investitii Externe si Comert Exterior, potrivit unui anunt citit la televiziunea de stat. Comunicatul sugereaza ca vor mai avea loc si ale schimbari, pentru a reduce treptat marimea guvernului.

Potrivit AFP, Castro a schimbat si ministrii de finante, al stiintei si tehnologiei, al muncii si securitatii sociale si al industriei dsiderurgice.

Expertul in probleme cubaneze Phil Peters, de la Lexington Institute din Virginia, a declarat pentru Reuters ca aceste schimbari subliniaza faptul ca "Raul Castro modifica Guvernul si numeste unii dintre oamenii sai, inclusiv unii din armata, in pozitii-cheie". Castro vorbeste despre eficientizarea administratiei de un an de zile, iar schimbarile au fost modeste, a spus Peters. "Nu vad nicio implicatie pentru relatiile cu Statele Unite", a adaugat el.

Bert Hoffman, expert in America Latima la Institutul german pentru Studii Globale si Regionale, de la Hamburg, este de parere ca aceste schimbari trimit "semnale de nesiguranta" in legatura cu planurile lui Castro in privinta economiei cubaneze. Pe de alta parte, ar putea permite o accelerare a reformelor pe care la planifica presedintele. Oamenii noi "vor fi loiali programului lui Raul si vor aparea schimbari treptate", a spus Hoffman.

Raul Castro a fost investit in functie in 24 februarie 2008, cand Adunarea Nationala l-a votat in funtia ce presedintie, pentru a-i urma fratelui sau, care s-a retras din cauza unor probleme de sanatate.
Fidel Castro,in varsta de 82 de ani, care a preluat conducerea tarii dupa revolutia din 1959, joaca in continuare un rol important in culisele politicii, dar nu a mai fost vazut in public dupa interventia chirurgicala la care a fost supus in iulie 2006. El apare uneori in fotografii sau in inregistrari video impreuna cu lideri straini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.