Clasa mijlocie din Rusia este afectata puternic de criza economica mondiala, populatia fiind nevoita ca dupa zece ani de crestere a consumului, sa-si amaneteze hainele si bijuteriile pentru a supravietui.

Pentru rusul Viaceslav Aksinov, frezor in varsta de 35 de ani, criza economica nu putea sosi intr-un moment mai neprielnic: sotia sa este pe punctul de a naste, iar cuplul trebuie sa plateasca un credit imobiliar in dolari luat vara trecuta. Dupa noiembrie 2008 ratele la imprumutul sau au crescut, in conditiile in care moneda rusa a pierdut o treime din valoarea ei fata de dolar in ultimele patru luni. In plus, primele din sectorul metalurgic au scazut din cauza crizei, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"Inainte, plateam 40% din salariul meu rata la credit, acum platesc peste 80%! Este imposibil sa traiesti in aceste conditii, pentru ca restul de 20% nu ajung sa-mi intretin familia, sa platesc facturile", explica Viaceslav.

In situatia lui se afla milioane de rusi din clasa de mijloc, inca in curs de formare, care a profitat in ultimii ani de boomul economic pentru a obtine credite. In prezent, din cauza deprecierii monedei nationale, acestia nu au alta optiune decat sa ceara ajutorul statului.

Viaceslav a creat site-ul http://grabegu.net/, in incercarea de a discuta si cu alte persoane in situatia lui, pentru a soma guvernul sa acorde ajutor cetatenilor in loc sa salveze companiile cu datorii mari.
In plus, economisirea a devenit cu atat mai dificila, cu atat mai mult cu cat majoritatea produselor de consum din Rusia provin din Europa, iar preturile au crescut odata cu deprecierea rublei. "In supermarketurile noastre, 45% dintre produse sunt din import, iar preturile acestora au crescut cu 20%-25%, (...) in primul rand din cauza ratei de schimb", recunoaste directoarea generala a postului Viktoria, Elena Kalasnikova.

"Cumparatorii nostri se schimba, cei care veneau in magazinele noastre merg acum in altele care ofera reduceri, iar persoanele care mergeau in supermarketurile cele mai scumpe vin acum la noi", explica directoarea.

Potrivit bancii de investitii Renaissance Capital, rusii au cheltuit in al doilea semestru din 2008 circa 75% din veniturile lor pe produse alimentare, cel mai ridicat nivel de la criza economica din 1998 pana in prezent.

Insa in cazul unora nu este de ajuns sa-si schimbe obiceiurile, ei sunt nevoiti sa amaneteze diverse lucruri. Astfel, de la inceputul anului, intre 200 si 300 de persoane merg zilnic la Mosgorlombard, casa de amanet municipala din cadrul primariei Moscoveia.

Un barbat in varsta de aproape 50 de ani povesteste ca a venit sa recupereze haina din blana de iepure a sotiei sale, pe care a amentat-o la sfarsitul lunii octombrie. "Daca haina ar fi fost de vizon, am fi avut multi bani, dar pe (cea de iepure - n.red.) am obtinut numai 550 de ruble (mai putin de 15 euro - n.red.), iar pentru fiecare luna trebuie sa platim o dobanda de 80 de ruble", adica aproape doi euro, explica barbatul.

Aratand un colier de diamante amanetat, administratoarea casei de amanet, Irina Palmova, subliniaza ca persoanele care erau considerate inainte instarite trebuie sa recurga in prezent la astfel de metode pentru a supravietui. "Au inceput sa vina oameni de afaceri, care au nevoie de bani ca sa-si continue afacerile, au nevoie urgenta de bani lichizi", spune Palmova.

"Casa de credit municipala este barometrul economiei", rezuma Svetlana Limberova, director-adjunct al Mosgorlombard.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.