Cresterea infractionalitatii, perspectivele economice mediocre provocate de criza mondiala si cresterea influentei extremei-drepte constituie un context propice pentru aplificarea animozitatii fata de membrii comunitatii rome din Ungaria.

Cel mai recent exemplu tragic in acest sens l-a costat viata pe un tata rom si pe fiul sau, impuscati saptamana trecuta intr-un sat din centrul tarii in timp ce fugeau din casa lor, care era in flacari.

Potrivit NewsIn, membri ai Garzii maghiare, formatiunea paramilitara a partidului de extrema-dreapta Jobbik, organizasera in acest oras, in 2006, un mars impotriva romilor.

Cea mai numeroasa minoritate din Ungariei, repezentand potrivit estimarilor circa 6% din populatia de zece milioane de locuitori a tarii, romii au fost tinta a 16 atacuri violente cu cocteiluri Molotov, grenade si alte arme anul trecut, potrivit informatiilor oficiale. Doua persoane au murit, si anume adultii dintr-o familie a carei casa fusese incendiata, mai arata NewsIn.

"Asistam la o combinatie nefericita de factori ce sporesc riscul unei catastrofe", considera sociologul Angela Kocze, de origina roma, fondatoarea Oficiului European pentru Informatii despre Romi, cu sediul la Bruxelles.

La jumatatea lunii ianuarie, seful politiei din Miskolc, al treilea oras ca marime din Ungaria, afirma ca cele circa 20 de agresiuni recente din orasul sau au fost comise de "persoane de origine roma". Doua saptamani mai tarziu, handbalistul roman Marian Cozma, care juca pentru echipa ungara din Vezprem, a fost injunghiat mortal. Principalul suspect arestat este un rom.

Aceste incidente au intensificat dezbaterea cu privire la "infractionalitatea roma", expresie folosita de partidul Jobbik pentru a se referi la jafuri si atacuri cu arme albe.

"Dupa moartea handbalistului, ne temem in primul rand de razbunarea extremistilor, iar ce am vazut pe internet este oribil (...), dupa evrei, vor sa-i extermine pe tigani", povesteste Andrea, mama a cinci copii, care se afla in piata Teleki, in ghettoul romilor din Budapesta.

Radicalizarea comentariilor de pe internet dupa atacul asupra sportivului roman a dus la inchiderea urgenta a accesului la anumite pagini ale unuia dintre cele mai utilizate portaluri din Ungaria.

Inca din august 2008, Consiliul Europei a denuntat discursul impotriva romilor din Ungaria, spunand ca este "foarte asemanator celui pe care il foloseau nazistii si fascistii inainte de inceperea exterminarii in masa din anii '30 si '40". Mai recent, Consiliul a facut un apel la Ungaria sa consolideze lupta pentru combaterea discriminarii romilor.

Pe de alta parte, discursul populist al lui Viktor Orban, liderul partidului de dreapta Fidesz care are parteneriate cu Jobbik in mai multe regiuni, contribuie la agravarea situatiei. Orban a declarat ca "trebuie recunoscut ca numarul infractiunilor comise de persoanele de origine roma creste alarmant".

Erno Kallai, comisarul pemtru minoritati in Parlamentul ungar, recunoaste ca numarul de infractiuni comise de romi a crescut, dar subliniaza ca acest lucru este cauzat si de "saracia extrema, lipsa de educatie si accesul dificil pe piata muncii". Aproape 70% dintre romi sunt someri, iar in nordul tarii proportia ajunge si la 100%.

Guvernul socialist a promis ca va dubla fondurile alocate pentru ameliorarea conditiilor de viata ale romilor, ca va elimina baracile si le va da locuinte. Discriminarea are insa, radacini adanci.

Endre, un paznic rom, in varsta de aproximativ 30 de ani, spune ca are noroc ca si-a gasit un loc de munca, pentru ca la romi "lumea se uita urat, politia ii opreste tot timpul pentru a le cere actele". "De fapt, daca esti rom si ai putina minte, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa pleci din tara", conchide tanarul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.