Abuzurile impotriva detinutilor de la Guantanamo s-au inrautatit semnificativ dupa investirea in functie a presedintelui Barack Obama, deoarece gardienii "incearca sa profite" de timpul pe care il mai au pana la inchiderea bazei, a acuzat un avocat care reprezinta detinutii, citat de Reuters.

Abuzurile de la Guantanamo au inceput sa se intensifice in luna decembrie, dupa ce Obama a fost ales, a declarat avocatul Ahmed Ghappour, afirmand ca unii detinuti au fost batuti sau li s-au dislocat membrele, cei aflati in greva foamei au fost hraniti fortat, iar unii gardieni au pulverizat substante iritante in celule sau pe hartia igienica.

"Potrivit clientilor mei, s-a inregistrat o intensificare a abuzurilor dupa investirea presedintelui Obama", a declarat Ghappour, un avocat din organizatia caritabila Reprieve, care reprezinta 31 de detinuti de la Guantanamo. "Daca cineva isi foloseste imaginatia, ar putea spune ca acesti gardieni (...) barbari incearca sa profite acum, de teama ca nu o vor mai putea face mai tarziu", a spus el, potrivit NewsIn.

Ghappour a mers la Guantanamo de sase ori de la sfarsitul lunii septembrie si isi bazeaza acuzatiile pe propriile sale observatii si pe conversatiile purtate atat cu detinutii, cat si cu gardienii. El a subliniat ca aceste rele tratamente nu par sa fie ordonate de conducere, ci ar putea fi vorba de o initiativa a gardienilor din armata si din Marina. De asemenea, nu pare sa fie vorba de o reactie negativa la victoria lui Obama in alegeri, ci masuri ce au la baza faptul ca a mai ramas putin timp pana cand ultimii dintre cei 241 de detinuti, toti musulmani, vor fi eliberati, potrivit avocatului.

"Nu pot sa imi imaginez de ce cuiva i-ar face placere sa abuzeze de prizonieri, dar, dupa ce am vorbit cu unii gardieni care au fost raniti in Irak, care direct sau indirect ii acuza pe clientii mei pentru ranile lor si pentru traumele pe care le-au suferit, nu este prea greu sa faci socoteala", a subliniat Ghappour, care a contribuit la eliberarea lui Binyamin Mohamed, un britanic care a ajuns miercuri la Londra.

In baza unui ordin al lui Obama, Departamentul american al Apararii a revizuit timp de doua saptamani conditiile de la Guantanamo, care urmeaza sa fie inchisa in mai putin de un an. Amiralul Patrick Walsh, autorul raportului Pentagonului, a admis luni ca exista acuzatii privind abuzuri ale gardienilor, dar a conchis ca toti detinutii sunt tratati in conformitate cu prevederile Conventiei de la Geneva. "Am auzit acuzatii de abuzuri", a spus el, intrebat daca detinutii cu vorbit de tortura.

Walsh a anuntat ca echipa sa a analizat 20 de acuzatii de abuzuri, dintre care 14 sunt sustinute de dovezi, dar nu a oferit alte detalii. In general aceste abuzuri au variat de la "gesturi, comentarii" inadecvate pana la folosirea de substante iritante fara sa fie nevoie, potrivit amiralului.

Ghappour a declarat ca a vorbit cu gardieni care, fara sa fie intrebati, au descris placerea pe care o simt atunci cand intrerup rugaciunile detinutilor sau ii maltrateaza pe acestia. Avocatul a subliniat ca gardienilor parea sa nu le pese de repercusiuni. De asemenea, el ar fi vazut dovezi ca gardienii isi scot numerele de identificare de pe uniforme in timpul serviciului, pentru a fi recunoscuti mai greu.

Ghappour a anuntat ca a depus doua plangeri de abuzuri in numele unor clienti ai sai dupa 22 decembrie, dar nu a primit niciun raspuns din partea autoritatilor americane. Intr-unul din cazuri, un detinut a avut un genunchi, un umar si un deget dislocate, potrivit avocatului.

Intr-una dintre cele sase aripi principale de la Guantanamo, toti detinutii pe care ii cunoaste avocatul se afla in greva foamei si sunt hraniti fortat, iar gardienii le dau laxative care induc diaree cronica, in timp ce sunt legati de scaun. "Mai multi dintre clientii mei au primit hartie igienica pe care fusese pulverizata o substanta iritanta, atunci cand sufereau de hemoroizi", a spus Ghappour.

Ghappour a spus si ca unii detinuti erau agresati cand se duceau sa discute cu avocatii lor - uneori atat de tare incat nu mai voiau sa mearga, de frica.

"Unii detinuti sunt convinsi ca vor fi inchisi acolo pentru totdeauna, in pofida promisiunilor de a inchide centrul", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.