"In spatele zambetelor exista o disputa intre Diaconescu si Frattini", titreaza cotidianul Il Tempo, calificand intalnirea dintre ministrul roman de externe si omologul sau italian drept una rece si fara mari rezultate.

"In pofida declaratiilor conciliante dintre ministrii de externe, Italia si Romania au ramas pe pozitiile lor. Nu a fost gasita o noua strategie pentru a combate prezenta in crestere a infractorilor romani in Italia", comenteaza ziarul, conform NewsIn.

Desi ministrul Frattini a insistat ca Bucurestiul sa impuna o limita persoanelor cu antecedente penale care parasesc tara, Diaconescu a raspuns ferm: "Nu vom lua absolut nicio masura care sa limiteze dreptul la libera circulatie, drept pe care noi, cei iesiti din comunism, l-am castigat cu greu. Am intrat in Europa, iar romanii au aceleasi drepturi ca ceilalti cetateni" europeni.

Frattini a incercat alte metode, citand datele furnizate de ministrul justitiei de la Bucuresti, Catalin Predoiu, potrivit caruia 40% dintre persoanele cautate in Romania se afla in Italia. Diaconescu a replicat, afirmand ca Guvernul de la Bucuresti este ingrijorat pentru siguranta comunitatii romane din Italia. Ingrijorat din cauza patrulelor si a actiunilor ostile fata de romanii care lucreaza in Italia.

Potrivit cotidianului, unul dintre putinele puncte comune in ceea ce priveste pozitiile celor doi ministri a fost toleranta zero fata de infractionalitate, indiferent de nationalitatea vinovatilor.

De asemenea, Frattini si Diaconescu au fost de acord ca este nevoie de o intensificare a colabarorii intre ministerele de interne si ale justitiei din Italia si Romania, pentru ca Bucurestiul sa furnizeze informatii despre persoanele cu risc care parasesc Romania cu destinata Italia. Insa nu a putut fi luat niciun angajament, tinand cont de faptul ca nu mai exista, practic, controale la frontierele dintre tarile europene.

Diaconescu a afirmat in repetate randuri, atat in privat cat si in conferinta de presa cu Frattini, ca in Italia traiesc un milion de romani, iar in Romania exista 26.000 de companii italiene, cu 800.000 de angajati, incheie Il Tempo.

Frattini: Italia nu va tolera represaliile impotriva romanilor

Presa italiana: Diaconescu-Frattini, scor 1 la 1


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.