Electoratul elvetian a aprobat prin referendum aderarea tarii la acordurile de la Schengen si Dublin.

Aceasta inseamna ca Elvetia, care nu este membra a Uniunii Europene, isi va deschide granitele pentru vecinii sai din Uniune si va putea colabora mai strans in domeniul schimbului de informatii cu fortele de politie ale tarilor din U.E.

Acordul de la Dublin ii va permite Elvetiei sa aiba acces la Euodac, o baza de date menita sa ii impiedice depunerea unei cereri de azil in mai mult de o singura tara europeana.

Electoratul elvetian a mai aprobat, printr-un alt referendum, o lege care stabileste drepturile juridice ale cuplurilor alcatuite din persoane de acelasi sex.
Cincizeci si opt la suta din cei care au participat la referendum au acceptat propunerile privind acordarea de drepturi juridice egale cu cele ale cuplurilor casatorite in domenii precum impozitele, pensiile si drepturile de mostenire.

Cuplurilor homosexuale nu li se va permite totusi sa adopte sau sa beneficieze de tratament de fertilitate.
Guvernul elvetian i-a indemnat pe alegatori sa voteze 'da' la ambele referendumuri.

Legea privind drepturile juridice ale cuplurilor
homosexuale fusese aprobata de parlament, dar referendumul a fost organizat in urma unei campanii de semnaturi, organizata de o coalitie de grupari religioase si cu vederi traditionaliste.

Votul asupra acordului de la Schengen a fost decis tot in urma unei campanii duse de criticii acestui acord, care au reusit sa stranga 50.000 de semnaturi.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.